Vágólapra másolva!
"Összeroppanni látszik" Kelet-Európa ellenállóképessége a magas devizaadósság súlya alatt, áll a Standard & Poor's keddi elemzésében, amely szerint a térségen belül jól megkülönböztethető erősebb és gyengébb országcsoporton belül Magyarország az utóbbiba tartozik.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott hatoldalas helyzetértékelése szerint a külföldi tulajdonos bankok "átrendezhetik a prioritásokat" hitelezési gyakorlatukban, és az erőteljes külföldi bankjelenlét - amely egykor a gazdasági növekedés egyik fő tényezője volt - most már a kelet-európai térség potenciálisan gyenge pontjának tűnik.

Hasonló megállapításra jutott múlt heti térségi elemzésében egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service is, amely szerint "szelektívebbé" válhat a nyugat-európai tulajdonos bankok által a kelet-európai érdekeltségeknek nyújtott támogatás a romló pénzügyi környezetben.

Az S&P keddi elemzése szerint mindegyik kelet-európai gazdaságra jellemző a II. világháború óta lezajlott európai gazdasági-pénzügyi válságok főbb közös tünetei közül egy vagy több, ami arra vall, hogy "megvannak egy jelentős térségi válság összetevői". Ezzel együtt sem egyformák azonban az országcsoporton belüli problémák, és emiatt az egyes országok kilátásai is különböznek.

Magyarország a gyengébb csoportban

A hitelminősítő a gyengébb csoportba sorolta Magyarországot, a három balti köztársaságot, valamint Bulgáriát és Romániát, ezeknek az országoknak a jelentős külső eladósodottsága és egyes esetekben igen magas folyómérleg-hiánya miatt.

Magyarországon a Standard & Poor's "a szigorúan adagolt" tőkepiaci finanszírozás és a meredeken romló külkereskedelem miatt az idén 2,5 százalékos GDP-visszaesést jósol. Ez a derűlátóbb citybeli prognózisok közé tartozik. A JP Morgan befektetési csoport és a 4cast elemző intézet például 3,0 százalékos, a Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlege pedig nem kevesebb mint 4,2 százalékos magyarországi gazdasági visszaesést vár 2009 egészére. Az S&P szerint ugyanakkor Magyarországon jövőre már "enyhe", 0,5 százalékos gazdasági növekedés valószínű.

A cég szerint az erősebb csoportba tartozik Csehország, Lengyelország és Szlovákia, az ellenállóbb belső magánszférabeli kereslet, a nagyobb költségvetési rugalmasság és a kisebb árfolyamkockázat okán. Csehország valószínűleg a legtöbb térségi országnál jobban átvészeli a jelenlegi válságot, mivel - jóllehet az exportkereslet "nagyon gyenge lesz" - a magánfogyasztás viszonylag erős marad a reáljövedelem folyamatos növekedése miatt, és a gazdasági alapmutatók is jók térségi összehasonlításban. Lengyelországban is valószínűsíthető, hogy a magánfogyasztás "tanúsít majd valamennyi ellenállóképességet" az alacsony inflációnak és az adócsökkentéseknek köszönhetően. Az S&P szerint a lengyel hazai össztermék-érték (GDP) növekedési üteme az idén 1,5 százalékra csökken a tavalyi 5 százalékról. A hitelminősítő Csehországra nem adott növekedési előrejelzést, csak azt írta, hogy folytatódik a cseh gazdaság bővülésének lassulása.

Mások recessziót jósolnak

Más nagy londoni házak ugyanakkor mindkét országban egyértelmű recessziót jósolnak az idei évre a külső környezet súlyos romlása miatt.

A Fitch Ratings hitelminősítő nemrégiben Londonban közölte: a cég új előrejelzése szerint Csehország GDP-értéke 2009 egészében 1,5 százalékkal csökken. A Fitch korábban hozzávetőleg ugyanilyen mértékű idei GDP-növekedést jósolt a cseh gazdaságra. A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének legutóbbi prognózisa szerint a cseh GDP-érték a cég korábbi várakozásaiban szereplő 0,8 százalékos növekedés helyett 1,9 százalékkal csökken az idén.

A lengyel gazdaság a GS szakértői szerint éves szinten nulla százalékkal növekszik, úgy, hogy az első két negyedévben mínusz várható, vagyis az idei első félévben Lengyelország is technikai értelemben recesszióban lesz. Lengyelországra a Goldman Sachs elemzői korábban 2,1 százalékos idei növekedést vártak.

A Standard & Poor's keddi londoni elemzése szerint Szlovákiában az euróövezeti tagság nyújt védelmet a jelenlegi válságban, ám a gazdasági növekedés így is várhatóan 2 százalékra lassul a tavalyi 7 százalékról. Növekvő kockázatot jelent ugyanakkor az autóipar nagy súlya a szlovák gazdaságban. Az egy főre jutó, hazai gyártású autómennyiséget tekintve Szlovákia két éve még világelső volt, azonban az autóágazatot sújtó mély válság és az erősödő protekcionista megnyilvánulások a következő két évben biztosan éreztetik hatásukat a szlovák gazdaságban, áll az S&P keddi elemzésében.

A hitelminősítő összegzésként megállapítja, hogy a kelet-európai térség egésze új fejlődési szakaszba lép, mivel a szűkös és drága külső finanszírozással jellemzett külső környezetben nem életképesek többé a küladósság gyors halmozódására épülő növekedési modellek.

Csehországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának megvan a lehetősége arra, hogy a mostani válságból erősebben és versenyképesebben kerüljön ki. Magyarországra, a baltiakra és a balkáni EU-gazdaságokra ugyanakkor "hosszú és fájdalmas kiigazítási időszak" vár, amelynek során hasznosnak bizonyulhat a szorosabb együttműködés az EU-bizottsággal és a nemzetközi szervezetekkel, fejeződik be a Standard & Poor's Londonban kiadott keddi térségi elemzése.