Tovább esett a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 2008 decemberében 3,9 százalékkal, 2008 egészében 2,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene decemberben 0,8 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest.

A kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok alapján (2000. év=100) 2006-ban érte el csúcspontját 143,2-es indexszel, ezt követte a 2007. évi 139,0, majd a 2008 évi 136,1-es index.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008-ban 6.350 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből 2008. decemberben az éves forgalom 11 százaléka, 692 milliárd forint értékű forgalmat regisztráltak.

Tavaly a kiskereskedelmi eladások 52 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 19 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11 százaléka a könyv-, újság- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2008 egészében 1,2 százalékkal, decemberben 1,5 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában.

Decemberben az eladások 92 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,8 százalékkal csökkent, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2,3 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem decemberi forgalmának volumene 0,2 százalékkal mérséklődött a novemberihez képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2008 egészében 2,8 százalékkal, decemberben 5,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz mérten.

Decemberben csak az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikk üzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, a többi tevékenységcsoportban visszaesett az értékesítés volumene. A legnagyobb mértékben a bútor-háztartásicikk-, építőanyag-, valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletek eladásai maradtak el az előző év azonos hónapjában mért szinttől. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma decemberben 1,0 százalékkal csökkent a novemberihez mérten.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2008 decemberében folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése az Európai Unióban; ennek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,8 százalék, az eurózóna országaiban 1,6 százalék volt az előző év azonos hónapjához képest. Így 2008 egészében az Európai Unióban a változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 0,1 százalékkal növekedett, az eurózóna országaiban pedig 1,4 százalékkal csökkent 2007 egészéhez viszonyítva.

Folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának csökkenése Magyarországon: 2008 egészében 7,8 százalékkal, decemberben 19,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az üzemanyag-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2008 egészében 0,1 százalékkal mérséklődött, decemberben kismértékben, 0,1 százalékkal emelkedett a 2007. azonos időszakihoz mérten.

A kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok alapján novemberben 2,0 százalékkal, az első 11 hónapban 1,9 százalékkal lett kisebb az előző év azonos időszakinál, míg szezonálisan és naptárhatástól megtisztítva 0,4 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest.

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 2007 egészében 3 százalékkal, a IV. negyedévben 4,2 százalékkal, decemberben 4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.