Végkielégítésekből kért vissza a Microsoft

Vágólapra másolva!
Óriási botrányt kavart az internetes fórumozók körében, hogy a Microsoft a múlt héten visszakérte nemrég elbocsátott alkalmazottaitól végkielégítésük egy részét, mert néhányuknak véletlenül mintegy 5 ezer dollárral többet fizetett fejenként a törvényben megszabott járandóságnál - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb szoftvergyártója levélben fordult 1400 januárban elbocsátott munkatársához, arra kérve őket, hogy mivel "a hanyagul elvégzett elszámolás néhol túlfizetést eredményezett", az érintettek 14 napon fizessék vissza a kézhez kapott végkielégítés egy részét. Az ex-microsoftosok közül 25-en kaptak így több pénzt, és egyikük első dolga volt, hogy feltegye a levelet a világhálóra, a legkevésbé sem válogatott szavak leírására ösztönözve ezzel a hozzászólókat.

A vehemensebb fórumozók egyike így fordult a vállalathoz: "Viccelnek velem? ... csesszék meg, ami történt, az megtörtént!"

Nem jár vissza a pénz

Egy jogász szerint a volt munkaadó peres eljárásban csak akkor követelhetné vissza a siker esélyével a túlfizetést, ha bizonyítani tudná, hogy a tévedés azonnal nyilvánvaló volt az érintett volt dolgozók számára, azaz tudták, hogy többet kaptak annál, mint ami járt. Ebben az esetben azonban olyan alkalmazottakról van szó, akik éves fizetéssel dolgoznak, s ezért nem tudják, pontosan mennyi a heti nettó keresetük. A végkielégítésben pedig a legtöbben 12 heti járandóságukat kapták meg.

A Microsoft végül tegnap visszavonta kérését, inkább vállalva a mintegy 125 ezer dolláros veszteséget, mint az ügy további forszírozásával járó blamázst.