Vágólapra másolva!
Eltörölné a mikrovállalkozások pénzügyi beszámolási kötelezettségét az Európai Bizottság, ezzel is enyhítve ezen kiscégek adminisztratív terhein.
Vágólapra másolva!

Mint csütörtökön Brüsszelben közölték, úgy számolnak, hogy ha ez a teher lekerül a mikrovállalkozások válláról, cégenként évente átlagosan 1200 eurót, uniós szinten összesen pedig 6,3 milliárd eurót lehet megspórolni.

Az EU legfőbb végrehajtó testülete azzal terjesztette a tagállamok, illetve az Európai Parlament elé a javaslatot, hogy e beszámolási teher alóli uniós szintű mentesítés csupán lehetőség, de nem kötelezettség lenne a tagállamok részéről.

Az Európai Bizottság e javaslathoz kapcsolódóan azokat a kiscégeket minősíti mikrovállalkozásoknak, amelyek a következő három feltétel közül legalább kettőnek megfelelnek: éves mérlegük nem haladhatja meg a félmillió, éves nettó forgalmuk pedig az egymillió eurót, illetve az évi átlagban alkalmazottak száma nem lépheti túl a tízet.

A brüsszeli bizottság szóvivője mindehhez hozzátette, hogy a cégek könyvelési terheinek további enyhítésén is gondolkodnak.