Vágólapra másolva!
Recesszióba került a tavalyi utolsó negyedévben a svájci gazdaság, amely 0,3 százalékkal gyengült negyedéves szinten. A harmadik negyedévben 0,1 százalék volt a GDP csökkenése.
Vágólapra másolva!

A tavalyi utolsó negyedévi adat jóval kedvezőbben alakult a szakértők várakozásánál, akik a decemberrel zárult három hónapra 0,8 százalékos GDP-csökkenést jósoltak.

Tavaly összességében 1,6 százalékkal nőtt a svájci hazai össztermék az egy évvel korábbi 3,3 százalékos bővülés után.

A negyedik negyedévben az export 8 százalékkal csökkent, a tőkebefektetések 5 százalékkal hanyatlottak. A fogyasztási kiadások ugyanakkor 0,1 százalékkal bővültek, a kormányzati kiadások 0,7 százalékkal nőttek. A kiskereskedelmi és az idegenforgalmi ágazatban növekedés, a pénzügyi szektorban visszaesés volt.

A negyedéves adatra gyengült a svájci frank az euróval szemben. Kedden reggel 1,4837 frank ért egy eurót, ami 0,3 százalékos frank-csökkenés a hétfő késő estihez képest.

A svájci központi bank az utóbbi időszakban erőteljesen gyengítette az alapkamatot és több elemző további 25 bázispontú kamatcsökkentést vár 0,25 százalékra a bank március 12-i kamatdöntő ülésétől. Tekintettel azonban arra, hogy a svájci kamatszint a nullához közelít, a svájci jegybank vezetői egyéb eszközökkel, például pénzpiaci intervencióval is növelhetik a piaci likviditást, ami a svájci frank gyengülése révén lendületet adhat a kivitelnek.