Válságkezelésnek is jó a kutatás-fejlesztés

Vágólapra másolva!
Meghaladhatja a GDP 1 százalékát a kutatás-fejlesztés-innovációra rendelkezésre álló források összege 2010-re; a kormány az idén sem csökkenti az e célra szánt forrásokat, mivel ezt a területet a válságból való kilábalás egyik lehetőségeként kezeli - mondta Molnár Károly, a témáért felelős tárca nélküli miniszter kedden a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Ismertette: a k+f+i területre 2009-2010-ben mintegy 350 milliárd forint jut, ennek megközelítően a fele pályázati forrás. A miniszter hangsúlyozta, hogy a napokban elkészült forrástérkép átfogó, aktuális és teljes képet mutat a kutatás és az innováció portfoliójáról, mindenki számára hozzáférhető és tematikus lekérdezésre is lehetőséget biztosít. Segítséget nyújt a tudományos és innovációs kapacitások alakításában, a klaszterek megteremtésében is - tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy az idei 300 milliárd forintos (k+f+i)rendelkezésre álló összegből - a többi a vállalati hozzájárulás - 170 milliárd forint a pályázati lehetőség, ami jövőre 180 milliárd forintra emelkedik. A pályázható összeg 25-250 millió forint között van, kiemelten kezelik a vállalati innováció segítését, erre írják ki a legtöbb pályázatot.

Ismertette: az idén is lehet pályázni a Nemzeti Technológia Program forrásaira, összesen 18 milliárd forintos kerettel, a támogatott pályaművek várható száma 35 körül lehet. A pályázatokat a program tavaszi szakaszában március 16-ig lehet benyújtani.

A pályázatokra elsősorban olyan konzorciumokat várnak, amelyek a teljes fejlesztési struktúrát végig viszik, egészen a termelésig. A miniszter célként fogalmazta meg a nagy, 500-600 milliós projektetek támogatását, a bírálatnál pedig pluszpontot jelent az ország fejlődése szempontjából kiemelt jelentőségűnek számító fejlesztés. Az első pályázatot februárban írták ki, a másodikat várhatóan augusztus végén hirdetik meg, és a miniszter ígérete szerint gyorsan, 1 hónap alatt el is bírálják azokat.