Vágólapra másolva!
A német ellenkezés dacára "nagyon is él" a 180 milliárd eurós közép-kelet-európai stabilizációs programra tett magyar javaslat - idézte a szerdai Financial Times Gyurcsány Ferencet.
Vágólapra másolva!

A magyar kormányfő, aki Londonban tett előző napi látogatása során nyilatkozott a gazdasági napilapnak, kijelentette: a terv "nem halott", és ő azt próbálja megértetni Európával, hogy a globális válság globális választ, az európai válság európai választ igényel.

A Financial Times szerint Gyurcsány Ferenc, aki "elszigeteltnek tűnt" a hétvégi brüsszeli informális EU-csúcson, azt mondta: javaslatai némelyikéhez bírja Gordon Brown brit kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök "hallgatólagos támogatását" Elismerte: Angela Merkel német kancellárnak több biztosítékra van szüksége arra, hogy nem a német adófizetőktől várják a pénzt.

A magyar miniszterelnök szerint például az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) "aktivitásának megháromszorozásával" 20-40 milliárd euró többletpénz érkezhetne a térségbe. A kormányfő szerint terve keretet adna olyan támogatási programok életbe léptetéséhez, amelyeket az egyes országok igényei szerint alakítanának ki.

Gyurcsány Ferenc már előző nap, a londoni látogatás során is azt mondta újságíróknak: Magyarország nem gondolja, hogy "konfekcióruhába kell öltöztetni valamennyi országot". Hangsúlyozta: a régiónak vannak sajátosságai, de nagyon jelentősek a különbségek az egyes országok között. Éppen ezért - mint mondta - átfogó, az egyes szereplők összehangolt fellépését igénylő programra van szükség.

A Financial Timesnak adott interjúban a miniszterelnök kijelentette: a terv a térségi bankok sürgősségi likviditási és tőkepótlására, valamint a fizetőképesség erősítésére és a nem teljesítő hitelállomány eltávolítására összpontosítana, emellett "világos és agresszív" eurócsatlakozási menetrendet is tartalmazna az EU-tagállamok és a tagjelölt országok számára.Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország nem "felvizezni" szeretné az euróövezeti belépési feltételrendszert, hanem fel akarja gyorsítani a folyamatot.