Vágólapra másolva!
A gazdasági válság miatt bajba jutott, legalább félmillió eurós éves forgalmat bonyolító német cégek állami segítséget vehetnek igénybe a jövőben. Az érintett vállalatokat ugyanakkor többen óvatosságra intik.
Vágólapra másolva!

A válságos helyzetbe került bankok után a bajba jutott vállalatok is állami segélyhez juthatnak Németországban - erről döntött szerdai ülésén a német kormány, hivatalosan is áldását adva a közelmúltban elhatározott második konjunktúraélénkítő csomagtervben már előirányzott 100 milliárd eurós vállalati segélyprogramra.

A nehéz helyzetbe került vállalatok közvetlen pénzügyi támogatást vehetnek igénybe, illetve élhetnek az állami garanciavállalás lehetőségével. Erre a célra az úgynevezett németországi gazdasági alap keretében összesen 100 milliárd euró áll rendelkezésre. A bankok megsegítésére elhatározott segélyösszeg tavaly év végén 80 milliárd eurót tett ki.

Az eddig ismert szándékjelzések szerint az első jelöltek az állami segítségre az Opel, illetve az autóipari beszállító Schaeffler/Conti cég lehetnek. Mindkét vállalat már előzetesen jelezte, hogy állami segítséget kíván igénybe venni a talpra állás és a fizetőképesség biztosítására. A németországi gazdasági alap 2010 végéig van érvényben. Két részből áll: közvetlen hitelezésre 25 milliárd, garanciavállalásra 75 milliárd euró fordítható.

A kormány ugyanakkor a lehetséges segélyt szigorú feltételekhez köti. Mindenekelőtt előirányozta, hogy a segítségért folyamodó vállalatnak hiteles működési koncepciót kell előterjesztenie a a jövőre nézvést. Kölcsönben csak azok a vállalatok részesülhetnek, amelyek éves forgalma meghaladja az 500 millió eurót, a maximális hitelösszeg 300 millió eurót tehet ki.

A gazdasági élet több vezetője óvatosságra intette a vállalatokat, mondván, az érintetteknek minden más lehetséges eszközzel próbálkozniuk kell, mielőtt állami segítséghez folyamodnának. Többen annak az aggodalomnak adtak hangot, hogy a kialakult helyzetben az első állami segélynyújtás után a jelentkezők számát tekintve "gátszakadás" következhet be.