Vágólapra másolva!
Az euróövezeti országok hazai összterméke átlagosan 1,5 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedhez képest, közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön. Ezzel az euróövezeti GDP immár a harmadik egymást követő negyed óta csökken, egyre nagyobb ütemben.
Vágólapra másolva!

Az unió egészére vonatkozó adatok azt mutatják, hogy Magyarország GDP-je 1,0 százalékkal csökkent mind a harmadik negyedhez, mind az egy évvel korábbihoz, 2007 utolsó negyedéhez képest.

Éves összehasonlításban - 2007 negyedik negyedéhez képest - a visszaesés 1,3 százalékos volt az euróövezetben. Az elemzők 1,2 százalékos csökkenést vártak.

Az EU 27 országának összesített adatai szerint az uniós GDP a tavalyi negyedik negyedben ugyancsak 1,5 százalékkal volt alacsonyabb a harmadik negyedbelinél, az egy évvel korábbinál pedig szintén 1,3 százalékkal.

A harmadik negyedben éves szinten még mind az euróövezetben, mind pedig az EU egészében nőtt a GDP.

Gyenge fogyasztás, visszaeső export

Az euróövezet mélyebbre süllyedt a recesszióba: az utolsó negyedben már harmadik negyedéve csökkent a GDP-átlag negyedévről negyedévre. A tavalyi harmadik és előtte a második negyedben - a felülvizsgált adatok szerint - rendre 0,2, illetve 0,3 százalékos volt a visszaesés.

Elemzői vélekedés szerint az export jelentős visszaesése, a háztartások gyenge fogyasztása és a lanyha beruházási tevékenység együttesen idézték elő az euróövezeti gazdaság eddigi legnagyobb negyedéves zsugorodását.

Az adatok megerősítik az általános várakozást, hogy az Európai Központi Bank folytatja a kamatcsökkentést, amint azt a bank vezetői korábban burkolt formában már meg is ígérték.

Egész évben nmég növekedést mértek

Éves összehasonlításban az euróövezeti GDP alakulása a negyedik negyedévben 1,3 százalékos visszaesésre váltott a harmadik negyedévi, 0,6 százalékos többletről. Az elemzők 1,2 százalékos éves visszaesést valószínűsítettek.

Tavaly egész évben 0,7 százalékkal nőtt az euróövezeti GDP 2007-hez képest, februári közlés szerint. Az Európai Bizottság januárban még 0,9 százalékos átlagos GDP-növekedést becsült tavalyról az euróövezetben. Az Európai Bizottság februárban az idei évre 1,9 százalékos visszaesést, jövőre már 0,4 százalékos növekedést jósolt az euróövezeti gazdaságnak.

Az egész EU-ban a tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalékkal csökkent a GDP-átlag az előző negyedhez képest. Ezzel az egész EU is recesszióba van, miután a harmadik és második negyedévben is csökkent már a hazai össztermékek átlaga. Az Európai Bizottság januárban még 1,0 százalékos többletet valószínűsített tavalyról az egész EU-nak. Idénre 1,8 százalékos visszaesést, jövőre átlagosan 0,5 százalékos növekedést jósolt a 27 tagországnak.