Vágólapra másolva!
Még jobban elszigetelődhet Magyarország a régión belül, miután az EU Gyurcsány Ferenc egy újabb válságkezelő javaslatára mondott nemet. A miniszterelnököt egyszer már leszavazták az előző vasárnapi csúcson, amikor 180 milliárd eurót kért a régiónak.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök következő lépésként azt javasolta, hogy az Európai Központi Banknak (EKB) magyar államkötvényeket kellene vennie, és euróval fizetni értük. Gyurcsány ezt még eredetileg az Európai Bizottság (EB) elnökének, José Manuel Barrosónak írt levelében vetette fel februárban.

A vasárnapi csúcson elhangzott ötletet régi és új tagok - Nyugat-Európából és a régióból - egyaránt elutasították. A miniszterelnököt nem törte le a válasz, szerinte Magyarországnak nem kell kishitűnek lennie, törekednie kell az európai politika befolyásolására.

Gyurcsány abban bízott, hogy a terv nyomán nőtt volna a kereslet a magyar állampapírok iránt, csökkentek volna a kockázati tényezők, stabilizálódott volna a pénzügyi piac helyzete, és még a bankok is nagyobb biztonságban lettek volna. De ahogy első ötletével, most is ellenállásba ütközött.

Az EKB válaszra se méltatta az újabb tervet, az EB egy szóvivője szerint pedig már ez a javaslat is szóba került az informális vasárnapi csúcson, de semmilyen eredmény sem született. A szóvivő szerint "A téma egy ideig le van zárva".

Egyedül Kelet-Európában

Az újabb politikai kudarc a forint/euró árfolyamra is hatással volt. Szerdán már csak 312 forintért lehetett venni egy eurót, de azóta ezért már 317 forintot is kellett fizetni. A Wall Street Journal szerint, ha ez így folytatódik, Magyarország akár a régiós szomszédaitól is elszigetelődhet.

Jó példa erre, hogy a hét folyamán Magyarország aláírása hiányzott arról a közös nyilatkozatról, amit Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia és Bulgária adott ki, felhívva a figyelmet arra, hogy a régió országai nagyon is különbözőek. A kelet-európai uniós tagországok bankfelügyeleteinek közös közleményére végül a magyar szignó is odakerült, de csak két órás késéssel.

A késlekedés és ügyetlenkedés természetesen a valutaárfolyamokon is megbosszulta magát, akárcsak az, hogy a miniszterelnök eddigi javaslatait a bejelentésük előtt nem igazán egyeztette más tagállamokkal. Magyarország megítélése külföldön már így is nagyon kedvezőtlen, még pár ilyen látványos bukás kell, és biztos, hogy maradék hitelünket is elveszítjük.