Vágólapra másolva!
A decemberinél ugyan nagyobb volt januárban az ipari termelés, az egy évvel korábbi adatokhoz képest azonban riasztó a csökkenés, a gazdaság zsugorodását akár 4 százalék fölé lökheti. Még hónapokig folytatódhat az ipar visszaesése, a recesszió enyhülésére csak a második félévtől számítanak  az MTI által megkérdezett elemzők.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés januárban az előzetes adatok alapján 22,9 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, munkanaphatástól megtisztítva 21 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az előző hónaphoz képest 2,5 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index.

2008-ban az ipari termelés volumene 1,1 százalékkal maradt el az előző évitől. Az ipari kibocsátás júniustól - július és szeptember kivételével - fokozatosan és egyre nagyobb mértékben csökkent. Az ipari termelésben éves szinten 1992-ben regisztráltak utoljára visszaesést, ez 9,7 százalék volt.

Az ukrán gázmizéria is betett

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője 1-1,5 százalékkal nagyobb 12 havi visszaesésre számított januárban, de úgy véli: a jelenlegi adatokból is egyértelmű, hogy lejtmenetben van az ágazat.

Mivel decemberben a válság miatt sok üzemben előrehozták és/vagy meghosszabbították a karácsonyi leállást, nehéz volt megjósolni, hogy januárra hogyan áll vissza a termelés. Hozzátette: az ukrán gáz szállításának januári leállása is szerepet játszik az ipari januári teljesítményében, de Magyarországot ez közel sem érintette olyan mértékben, mint más államokat.

Suppan Gergely ugyancsak 20 százalék körüli visszaesésre számít a következő hónapokban, a második félévben azonban véleménye szerint elkezdődhet a lassú, elsősorban az autóipar által vezérelt kilábalás az eurózónában. Kérdéses, hogy ez mennyire érezteti majd a hatását Magyarországon, de Csehországban például a Skoda autógyár már február végén vissza tudott térni a rendes munkahétre - jegyezte meg.

Decemberben akár már pozitívba is fordulhat az ipari termelés év/éves adata - mondta Suppan Gergely, bár hozzátette: a tavaly decemberi bázis annyira gyenge, hogy "könnyű lesz túlszárnyalni".

Néhány hónap múlva lehet javulás

Megfelel a várakozásoknak a januári ipari termelés előzetes adata - mondta Németh Dávid, az ING Bank elemzője, aki szerint még hónapokig folytatódhat Magyarországon az ipari termelés visszaesése. Ennek oka, hogy az utóbbi hónapokban számos gyárbezárást és csoportos létszámleépítést jelentettek be.

Hozzátette ugyanakkor: az ipar jelenleg tapasztalt zsugorodása nem jelenti azt, hogy egész évben ilyen rossz lesz a helyzet, de rövid távon nem lehet javulásra számítani. Néhány hónap múlva, amikor a jelenlegi készletek kifutnak, újra erőre kaphat az ipar, addig azonban 20 százalékos termelésvisszaeséssel kell számolni az előző év azonos időszakaihoz képest.

Az iparra vonatkozó adatokból arra lehet következtetni, hogy a GDP csökkenése 4 százaléknál is nagyobb lesz az első negyedévben - mondta Németh Dávid.