Nőtt a bizalom Magyarország iránt

Vágólapra másolva!
Erősödik a kockázatvállalási kedv, növekszik a bizalom: jelentősen csökkent a múlt hét óta a magyar és a térségi szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése a londoni adósságpiacon - mondták londoni szakelemzők szerdán az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég friss adatsora szerint a törlesztési kockázatra kötött biztosítási tranzakciók ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében a szerdai kereskedés végén 5,808 százalék volt az előző napi New York-i zárásban mért 5,98 százalék, illetve a múlt héten elért csúcs, 6,30 százalék után.

Ez azt jelenti, hogy az európai adósságpiacon minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre jelenleg valamivel több mint 580 ezer euróba kerül, az előző napi kereskedésben kért 598 ezer euró, illetve a múlt hét végi 630 ezer euró helyett.

A térségi EU-gazdaságok közül Bulgária és Románia CDS-árazása is csökkent a londoni adósságpiaci forgalomban, 6,4763, illetve 6,7875 százalékra az előző napi 6,609, illetve 7,079 százalékról. Az erősebb makrohelyzetűnek tekintett Csehország és Lengyelország piaci adósságbiztosítási árai is estek, 2,796 százalékról 2,7164 százalékra, illetve 3,516 százalékról 3,3664 százalékra.

A szuverén adóssághelyzet piaci megítélését nem feltétlenül javítja az euróövezeti tagság. Ezt jelzi, hogy Görögország aktuális CDS-árazása szerdán 2,6863 százalék volt Londonban - vagyis nem sokkal alacsonyabb, mint például a cseh szuverén adósságbiztosítás aznapi ára.

Thomas Mirow, a kelet-európai átalakulás finanszírozására 1991-ben létrehozott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke éppen előző este, a London School of Economics közgazdasági és politikatudományi egyetemen tartott előadásában kijelentette, a régió legtöbb országának teljesítménye a térségi recesszió ellenére sem gyengébb, sőt, esetenként jobb néhány nyugat-európai országénál.

A jelenlegi közép-európai - köztük a magyar - CDS-árazások messze járnak a súlyos stresszhelyzetben lévőnek tekintett térségi gazdaságok adósságbiztosítási áraitól. A kelet-európai EU-országcsoporton belül egyébként a legrosszabb állapotban lévőnek tekintett Lettország CDS-szintje is enyhült szerdán, 11,917 százalékról 11,5321-re a CMA DataVision adatai szerint.

A CMA DataVision által nyilvántartott tíz legkockázatosabb szuverén adós listáját jelenleg Ukrajna vezeti, 44,3233 százalékos aktuális szerda esti CDS-árazással. Az ukrán adósságbiztosítás ára a múlt héten járt 50 százalék felett is.

Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását a nemrég a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető "CCC plusz" szintre süllyesztette a Standard & Poor's hitelminősítő, a készenléti IMF-hitelprogram végrehajtásának növekvő kockázataira hivatkozva. Európában Ukrajna az egyetlen szuverén adós, amelyet valamely nagy nemzetközi hitelminősítő a "CCC" besorolási sávban tart nyilván.