A beszállítókat is eléri az autóipar kálváriája

Vágólapra másolva!
Az autógyárak erősen visszafogják termelésüket, ezért a jelenlegi helyzet sok iparági beszállítót fenyeget bedőléssel. Ráadásul a gazdaság lelassulása a hitelekhez való korlátozott hozzáféréssel is jár, ami finanszírozási nehézségeket okoz a beszállítóknak - mondta Michael McKenzie, a PricewaterhouseCoopers globális autóipari elemzője a Napi Gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A beszállító ipar komoly jelenléttel bír Magyarországon - elsősorban német és más nyugat-európai leányvállalatok révén -, így a negatív tendenciák a következő néhány hónapban még erősebben fogják Magyarországot sújtani - tette hozzá Armin Krug, a PricewaterhouseCoopers autóipari csoportjának budapesti vezetője. Márpedig a geszállítók egyharmada világszerte már most nehézségekkel küzd.

A hitelek korlátozása a beszállítók túlélését közvetlenül veszélyezteti, hiszen - csakúgy mint az autóipar - ők is nemritkán nyúlnak forgótőke-hitelhez, ilyet azonban egyre nehezebb találni a pénzügyi bizalom globális megcsappanása miatt.

A beszállítók dolgát nehezíti, hogy a nagy autógyárak csőd közeli állapota miatt nem mindig és nem időben jutnak hozzá szállítói kintlévőségeikhez, mivel az autógyárak ezeket normál esetben eladásaikból finanszírozzák.

A jelenlegi helyzetben - amikor is a készpénzgazdálkodás kulcsfontosságú - a K+F beruházások és az új kapacitások visszafogása várható, ez pedig hosszú távon kihat a versenyképességre.