Vágólapra másolva!
Tavaly jelentősen visszaesett a Lufthansa adózott eredménye, üzemi eredménye viszont a második legjobb volt a társaság történetében, és emelkedett a bevétel is. Az idén azonban a recesszió, az utazási kedv hanyatlása miatt a tavalyinál kisebb üzemi eredményt várnak, de az még mindig a pozitív tartományban marad.
Vágólapra másolva!

Európa vezető légitársaságának a kereslet csökkenése, az üzemanyag árának emelkedése miatt tavaly csak 599 millió euró adózott eredménye keletkezett a szerdai eredménybeszámoló szerint, ez 64 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 1,7 milliárdnál, amikor az eredményt jelentősen javította a Thomas Cook utazási irodában való részesedésének az eladása.

Az üzemi eredmény viszont minden várakozást felülmúlt, és 1,35 milliárd eurót tett ki, egy évvel korábban 1,38 milliárdot. A bevétel 10,9 százalékkal 24,9 milliárd euróra emelkedett, igaz, ebben benne volt a svájci Swiss légitársaság teljes integrálása is.

A vállalat vezérigazgatója szerint az idei egyike lesz a legtöbb erőpróbát kívánó éveknek a légiforgalomban, s ez a Lufthansa eredményeire is rá fogja nyomni a bélyegét az üzemi eredmény várható romlása formájában. A társaság ezért folytatja a tavaly megkezdett költségcsökkentést, és az idén egyebek mellett 0,2 százalékkal tervezi csökkenteni kapacitásait.

A globális válság ellenére jól teljesített a tavalyi negyedik negyedben a Lufthansa, amely nem módosítja, nem halasztja későbbre fejlesztési terveit a globális pénzügyi válság hatására. A légitársaság változatlanul 2,5 milliárd eurót szándékozik évente beruházásokra fordítani a következő három évben. Régi gépei helyett újakat szándékozik vásárolni. Korábban a cég az új beszerzéseket légiflottája bővítésére szánta.

Idén 53 repülőgéppel bővül majd a Lufthansa flottája, ugyanakkor a társaság "szigorú költséggazdálkodással" lép fel a válság hatásai ellen, évente 200 millió euróval akarja csökkenteni a költségeket.

Tavalyelőtt, 2007-ben a Lufthansa üzemi eredménye kétharmadával nőtt, 1,38 milliárd euróra. Adózott eredménye több mint megkétszereződött, 1,66 milliárd euróra. A Lufthansa csoport utasforgalma 6,6 százalékkal nőtt 2007-ben.