Aggódnak a hitelminősítők Romániáért

Vágólapra másolva!
Romániának nagyobb értékű pénzügyi keretre lehet szüksége a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), mint amennyit Magyarország kapott, mert nem biztos, hogy a magyarországihoz hasonló méretű védőháló elég lesz a román gazdaság finanszírozási igényeihez, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport csütörtöki elemzésében.
Vágólapra másolva!

A Barclays Capital napi feltörekvő piaci helyzetértékeléseinek csütörtöki összeállításában felidézi a Financial Times előző nap közölt értesülését arról, hogy Románia 20 milliárd euró körüli pénzügyi védőcsomagra számíthat a Nemzetközi Valutaalappal e héten folytatódó tárgyalások eredményeként.

A londoni gazdasági napilapnak "egy illetékes, aki ismeri az ügyet", azt mondta: a gazdasági válság megelőzését szolgáló többoldalú támogatás valószínűleg hasonló méretű lesz ahhoz, amelyet novemberben Magyarországnak állítottak össze az IMF vezetésével.

A Barclays Capital londoni szakértőinek csütörtöki elemzése szerint azonban nem biztos, hogy Romániának ez elég lenne. A ház saját becslése alapján ugyanis a román gazdaság finanszírozási hiánya két évi távlatban "legalább" 22 milliárd euró lesz. A cég kiemeli, hogy Románia jelentős ikerdeficiteket görget: folyómérleg-hiánya tavaly a GDP-érték 13 százaléka volt, és ehhez 5 százalékos államháztartási deficit járult.

Politikai ellentétek növelik a kockázatot

A cég szerint azonban a legnagyobb kockázatot az IMF-megállapodás politikai támogatásának hiánya jelentheti; a kormánykoalíción belüli egyetértés hiánya a tárgyalások elhúzódásához vezethet. A Barclays Capital kiemeli, hogy a koalíciós partner szocialisták vezetője is az IMF-csomag ellen érvel, az ahhoz járuló "gazdaságpolitikai kényszerzubbony" szociális és gazdasági következményeire hivatkozva.

Románia szuverén adósságát a nagy nemzetközi hitelminősítők közül a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt "BB plusz", vagyis a befektetési sáv alatti, spekulatív szinten tartja nyilván. Románia az egyetlen EU-tagállam, amelynek adósosztályzatát több hitelminősítő is a befektetésre ajánlott sáv alá süllyesztette. Az S&P és a Fitch a tavaly ősszel bejelentett román osztályzatrontások indoklásában egyaránt a kockázatok között említette a függést az egyre bizonytalanabb külső finanszírozási csatornáktól.