Trichet: Hosszú és lassú lesz a gyógyulási folyamat

Vágólapra másolva!
Idén számos országban recesszió lesz, de a legtöbb közgazdász fokozatos fellendülésre számít jövőre, mondta az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet csütörtökön, az euróövezeti központi bankok és az orosz központi bank értekezletén Bécsben. Kijelentette: nem tartanak egyetlen ország fizetésképtelenségétől sem Európa keleti felében.
Vágólapra másolva!

Az EKB várható kamatpolitikájáról megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint "nem volt olyan döntés, hogy a mostani kamatszint a lehető legalacsonyabb". Az EKB legutóbb múlt héten csökkentette irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, fél százalékponttal 1,5 százalékra, rekord alacsonyra. Piaci elemzők további fél százalékpontos enyhítést jósolnak jövő hónap elejére.

Közép- és Kelet-Európáról szólva Trichet azt mondta, hogy a külföldi támogatások megfontolásánál figyelembe kell venni a térségbeli országok helyzetének különbségeit, és azt is hozzátette, hogy az értekezleten senki sem tartott bármelyik kelet-európai ország fizetésképtelenségétől.

Az EKB elnöke azt mondta, bízik az euróövezeti országok felelős költségvetési politikájában, és ezért az EKB nem támogatja közös euróövezeti kötvények kiadását.

A közös kötvény ötlete elemzők szerint azért nem talált támogatásra, mert megterhelné a piacon keresett kötvényekkel jelen lévő tagországok, mindenekelőtt Németország hitelminősítését.

Az értekezletről kiadott közleményben a résztvevők megemlítették, hogy az euróövezet és Oroszország gazdasági kilátásaiban egyaránt sok a negatív kockázat, de a pénzügyi felfordulás kezelésére tett, eddigi intézkedések bizonyára támogatni fogják a gazdasági tevékenységet.