Vágólapra másolva!
Közel 5200 fővel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma az elmúlt év októbere óta Zala megyében, ezzel párhuzamosan nőtt a csoportos létszámleépítések és drasztikusan csökkent a bejelentett új álláshelyek száma - közölte Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi irodájának vezetője.
Vágólapra másolva!

Tavaly októberben még 12 ezer, januárban több mint 14 ezer álláskereső volt a megyében, idén februárban pedig már 17 552 munkanélkülit regisztráltak.

Mintegy 30 munkáltató - elektronikai-, feldolgozóipari-, kereskedelmi cégek - megközelítően 2100 embert érintő leépítési terveket jelentettek be idén, a munkáltatók pedig további 500 munkahely megszűnéséről döntöttek. Az elmúlt évben mintegy ezer főt bocsájtottak el csoportos létszámleépítéssel, ezek 84 százalékát az utolsó negyedévben jelentették be. Február végéig 80-90 zalai cég összesen 1300 munkahely megőrzésére nyújtott be pályázatot az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz (OFA). A szervezet országosan 6 milliárd forintot oszthat szét, ezen belül a zalai cégek támogatási igénye meghaladja az 1 milliárd forintot.

A decentralizált foglalkoztatási alapból további 8 milliárd forint fordítható a munkahely megőrzési programokra, de várhatóan további források állnak majd rendelkezésre. Az átmeneti - 3-12 hónapra szóló - támogatást munkahely megőrzésre, bértámogatásra, képzésekre, munkaerő-piaciszolgáltatásokra, utazási költségtérítésre lehet igényelni, de a pályázóknak a támogatási idővel megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalniuk. Hegyi László megjegyezte: a munkahely megszűnések mellett keletkeznek ugyan új munkahelyek, de számuk folyamatosan csökken. Míg tavaly februárban 1500 - októberben 1300-1400 - új munkahelyet létrehozását jelentetették be, idén januárban 900, februárban pedig már csak 683 új állás keletkezett.

Az igazgató szerint további gondokat okoz, hogy a Nyugat-dunántúli régió megyéi közül Zalában - ezen belül is a megye déli részén - a legmagasabb az álláskeresők között a rendszeres szociális segélyben részesülők és az aluliskolázottak aránya. Hátrányos helyzetük miatt ez a réteg még nehezebben tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon: csak a felzárkóztatás, munkaerő-piaci felkészítés és a szociális helyzetük megoldása után van esélyük a tartós munkába állásra. A munkaügyi kirendeltség elhelyezkedést segítő szolgáltatásokkal, tájékoztatókkal, a kistelepüléseken működő képviseletekkel, FIT pontok bővítésével - közel 30 Foglalkoztatási Információs Tanácsadó működik a megyében - biztosít számukra lehetőséget a munkába álláshoz.