Céglegendák búcsúztak a legjobb besorolástól

Vágólapra másolva!
Két világhírű cég, a General Electric (GE) és Warren Buffett befektetési holdingként, illetve biztosítóként is működő vállalata, a Berkshire Hathaway is elveszítette a létező legjobb hitelbesorolást, az AAA minősítést csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Warren Buffett, a világ tavalyi leggazdagabb embere - aki pár napja vesztette el az elsőségét, és így ismét Bill Gates lett a Föld legvagyonosabb üzletembere - csütörtökön újabb kudarcot volt kénytelen elkönyvelni. Cége, a Berkshire Hathaway (BH) elveszítette a létező legjobb hitelbesorolást. A BH így már nem AAA kategóriába, hanem AA, illetve AA+ kategóriákba tartozik a Fitch hitelminősítő szerint.

Mindez drágíthatja a cég számára a pénzforrásokhoz való hozzájutást. A Fitch nemcsak azt vette figyelembe, hogy a Berkshire túl sok pénzügyi cégbe és kockázatos értékpapírokba fektetett be, hanem finoman utalt a cég irányítási kockázataira is, kerülve azonban Warren Buffett 78 éves életkorának túlhangsúlyozását.

A GE még nyert is a tőzsdén

Egy másik cég is elveszítette az AAA besorolását, mégis a befektetők megjutalmazták csütörtökön a GE-t. Korábban ugyanis rosszabbra számítottak, ám kiderült, hogy az 1956 óta AAA kategóriáját őrző céget most csak "AA+" szintig, a lehető legkevésbé rontotta le a Standard & Poor's hitelminősítő.

A GE azzal is vigasztalta a befektetőit, hogy mindez nem árt üzletvitelének, így 13 százalékkal emelkedtek a cég papírjai a New York-i tőzsdén.