Vágólapra másolva!
Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke a CBS-nek adott interjújában azt mondta, hogy még az idén véget érhet a recesszió a világ vezető gazdaságában.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybankár szerint tavaly a világ nagyon közel járt a pénzügyi rendszer összeomlásához, amit csak azért sikerült elkerülni, mert az államok beavatkoztak a piaci folyamatokba.

Nem szokásos a tévés interjú

Bernanke úgy véli, hogy a fellendülés legnagyobb akadálya az lehet, ha hiányzik a megfelelő szintű és mértékű politikai akarat a döntéshozók részéről. A BBC kommentárja szerint nem jellemző, hogy a Fed első embere televíziós interjút adjon, de Bernanke a jelek szerint kivételesnek ítélte meg a mostani helyzetet, ezért is vette igénybe ezt a kommunikációs csatornát.

Bernanke már januárban azt mondta a kongresszusi képviselőknek, hogy szerinte idén véget érthet a tavaly elkezdődött amerikai recesszió, és a CBS-nek adott interjújában is tartotta magát ehhez a prognózishoz. A jegybankár jó lépésnek nevezte például a washingtoni kormány 500 milliárd dolláros csomagját, amely a jelzálogpiac stabilizálására hivatott, ennek nyomán ugyanis újraéledni látszik az amerikai hitelpiac.

Elkerülni a múlt hibáit

A 8,1 százalékos munkanélküliségi ráta mindeközben tovább emelkedhet az Egyesült Államokban. Bernanke szerint a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy nem lehetséges fenntartható fejlődési pályára állítani a gazdaságot, amíg a pénzügyi rendszer nem stabil. A bankokkal kapcsolatban komoly a bizonytlanaság, így a pénzügyi rendszer nem igen képes a magánszektorból friss tőkét bevonni, így az állami beavatkozás indokolt.

Bernanke szerint el kell kerülni azokat a hibákat, amiket az 1930-as években elkövettek az illetékesek, azaz nem szabad hagyni, hogy nagy bankok csődbe menjenek, illetve el kell kerülni a pénzmennyiség csökkenését.