Tízmilliárdokat veszíthet a brit költségvetés

Vágólapra másolva!
Több tízmilliárd fonttal zuhanhat a brit pénzügyi szolgáltató szektor és a szektor alkalmazottai által fizetett adók értéke az idei pénzügyi évben, a hatalmas banki veszteségek, az elbocsátások és a jutalmak csökkenése miatt, jósolja az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző központ.
Vágólapra másolva!

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfői prognózisa szerint a 2009-2010-es költségvetési évben a Cityből mindössze 39 milliárd fontra számíthat a pénzügyminisztérium különböző adók formájában. A legutóbbi csúcsévben, 2006-2007-ben a brit pénzügyi szféra még 67 milliárd font adót fizetett be társasági adó és személyi jövedelemadó formájában. A CEBR szerint ráadásul minden bizonnyal hosszú távú kiesésről van szó: a ház azzal számol, hogy a citybeli foglalkoztatás, valamint a bankároknak kifizetett, adóköteles prémiumok összege legalább 2013-ig "nyomott marad". A cég elemzői hozzáteszik: előzetes becsléseik szerint a pénzügyi szolgáltató szektor adóbefizetései még a 2012-2013-as pénzügyi évben is csak 46 milliárd fontra emelkednek vissza.

A CEBR, amely rendszeresen tesz közzé előrejelzéseket a citybeli bankárok várható éves jutalmairól is, erről kiadott korábbi becslésében összesen 2,769 milliárd font prémiumot jósolt 2009 végére a londoni bankosoknak, 70 százalékkal kevesebbet a 2006-os karácsonyi szezonban kiosztott eddigi prémiumcsúcsnál. A ház becslése szerint abban az évben a City befektetési bankárai 8,8 milliárd font összjutalmat vihettek haza. A cég jelenleg érvényes becslése szerint a citybeli prémiumösszeg még 2012-ben is csak a 48 százaléka lesz a három évvel ezelőtti csúcsnak.

A CEBR új, hétfői jelentésében valószínűsített adókiesés éppen olyan időszakban sújtaná a brit költségvetést, amikor elemzők egyébként is rekord deficitet várnak. A Brit Iparszövetség (CBI) nemrégiben kiadott új, negyedéves előrejelzése szerint a brit recesszió és az annak enyhítését szolgáló központi ösztönző programok komoly mértékben rontják a brit közfinanszírozási helyzetet. A szervezet szerint a költségvetés hiánya az idén 146 milliárd, jövőre 168 milliárd font lesz, ez 10,6 százalékos, illetve 11,8 százalékos GDP-arányos hiánynak felel meg.