Vágólapra másolva!
Írország nem Izland, és nincs szüksége pénzügyi segítségre a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), mondta kedden Londonban az ír pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Brian Lenihan, aki Gordon Brown brit kormányfővel tárgyalt a pénzügyi válságról, a The Guardian című baloldali napilap internetes kiadásának nyilatkozva "bizarrnak" nevezte azokat az elemzői véleményeket, amelyek az összeomlott bankrendszerű Izlanddal hasonlítják össze a súlyos recesszióba került Írország helyzetét.

Lenihan szerint ez "hamis egybevetés", tekintettel arra, hogy Izland nem az euróövezet tagja, saját valutája és jegybankja van, és "gazdasága egyébként sem volt különösebben életképes".

Írország azonban az euróövezetben van, és valutája mögött ott áll az euróövezeti jegybank, amely nagy likviditási támogatást nyújt az ír bankrendszernek, mondta az ír pénzügyminiszter. Hozzátette: kormánya nem látja szükségét annak sem, hogy az IMF-hez forduljon segítségért, az állam jó helyzetben van ahhoz, hogy finanszírozni tudja magát.

Lenihan szerint az elmúlt két évtized vívmányai nem vesztek oda, Írország nem kerül vissza az 1980-as, vagy az 1970-s évekbe. "A jelen évtized egy korábbi szakaszába térünk vissza, a kormány fájdalmas kiigazításokra kényszerül" - mondta a miniszter. Kijelentette: további kiadáscsökkentések lesznek, és a tervezett adóemelések a lakossági szférát célozzák, mert a kormány meg akarja tartani a jelenlegi 12 százalékos társasági adót, hogy az ország vonzó maradjon a beruházások számára.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrégiben Londonban kiadott elemzésében azt írta, hogy az általa vizsgált húsz fejlett gazdaság közül Írország kilátásai a legkomorabbak. A cég az ír gazdaságra az idén alapesetben 5,0 százalékos, az általa felvázolt rosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén 6,0 százalékos GDP-zuhanást jósolt. Az elmúlt tíz évben az ír gazdaság teljesítménye évente rendre 9 százalék körüli ütemekben nőtt.

Írország szuverén adósi besorolását a múlt héten negatív figyelőlistásra vette egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings. A lépés jelzi, hogy az euróövezeti alapító tagállam elvesztheti "AAA" szintű, vagyis lehetséges legjobb adóskockázati osztályzatát.

A Fitch indoklása szerint a nem túl nagy várakozásoktól is elmaradó adóbevételek miatt a hazai össztermék-értékhez (GDP)viszonyított ír államháztartási hiány - további kormányzati lépések elmaradása esetén - az idén elérheti a 11,5-12 százalékot. Az ír adósbesorolásra negatív kilátást tart érvényben az S&P és a Moody's Investors Service is.