Vágólapra másolva!
Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 januárjában 22,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 21 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A járműexport csaknem 40 százalékkal esett vissza.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 2,5 százalékkal emelkedett. A most közölt végleges számok megegyeznek az előzetesen közöltekkel.

Zuhan az export, enyhe visszaesés belföldön

Az idei év első hónapjában az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 29,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához mérten. Az év első hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene számottevően, 30,7 százalékkal visszaesett. A feldolgozóipari export egyötödét adó járműgyártás kivitele 39,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év januárjában.

Az ipar januári belföldi értékesítése 5 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hónapjában 15,6 százalékkal elmaradtak a 2008. januáritól, ami az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze.

A feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása (az alágak közül a legnagyobb mértékben) 42,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari termelés mintegy egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben, 7 százalékkal csökkent. A kisebb súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás volumene 27,4 százalékkal emelkedett, a termelés bővüléséhez elsősorban a januári gázhiány járult hozzá.

Jelentősen csökkenő megrendelések

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 32,4 százalékkal esett vissza 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 32,2 százalékkal, az új belföldi rendelések 33,4 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 17,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2009. januárban (a drasztikus termelés visszaesést követő 6,5 százalékos létszámcsökkenés mellett) 17,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos hónapjában. Az előző év azonos időszakához képest 2009 januárjában az ipari termelés Magyarország minden régiójában visszaesett. A legnagyobb mértékű volumencsökkenést a Közép-Dunántúlon (39,2 százalék) regisztrálta a KSH.

Az előzetes adatközléskor az elemzők kifejtették, hogy a visszaesés a gazdaság zsugorodását akár 4 százalék fölé is lökheti. Még hónapokig folytatódhat az ipar visszaesése, a recesszió enyhülésére csak a második félévtől számítanak az elemzők.