Vágólapra másolva!
Rontotta egy fokozattal Horvátország saját valutában kibocsátott szuverén adósságának besorolását a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi környezetben szűkül a horvát kormány gazdaságpolitikai mozgástere.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy az eddigi "BBB plusz/A-2"-ről "BBB/A-3"-ra módosította a horvát beladósság besorolásait. A szuverén devizaadósság ezzel egyező osztályzatait megerősítette, változatlan negatív kilátással.

Horvátország devizaadósi osztályzata azonos a Standard & Poor's által Magyarországra érvényben tartott külső adósi besorolással.

A horvát belső leminősítést az S&P azzal indokolta, hogy megítélése szerint a horvát hatóságok "kezdenek kifogyni a gazdaságpolitikai lehetőségekből" a kívülről ható nyomások erősödésével.

A hitelminősítő szerint a horvát árfolyamrendszer is fokozza a reálgazdaságra a kiigazítási folyamat miatt nehezedő terheket, a költségvetési rugalmasságot pedig a nagy állami szektor korlátozza.

A horvát adósosztályzatokat továbbra is alátámasztja ugyanakkor az EU-csatlakozás kilátása, az e besorolási kategóriában erősnek számító általános gazdasági alapmutatók és az egy főre jutó magas hazai össztermék-érték (GDP), áll a Standard & Poor's londoni elemzésében.