Vágólapra másolva!
Veszteséget szenvedett el tavaly a jelentős magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező osztrák Wienerberger téglaipari csoport, mert a válság megbénította az építőipart. A vállalat az idén további romlásra számít, elsősorban a növekedés korábbi fő hajtóerejének számító Kelet-Európában várható bizonytalanság miatt.
Vágólapra másolva!

A társaság bevétele tavaly 2 százalékkal 2,4 milliárd euróra, az üzemi eredmény 32 százalékkal 239,8 millióra, az adózott eredmény 65 százalékkal 103,3 millió euróra csökkent tavaly. E azt jelenti, hogy a részvényarányos nyereség 77 százalékkal esett vissza 81 eurocentre. A társaság likviditásának biztosítása végett a tavalyi évre nem fizetnek osztalékot a társaságnál, 2007-ben 1,45 eurót kaptak részvényenként a tulajdonosok.

Az idei évet "különösen nehéznek és kihívásokkal teli" esztendőnek minősítette a cég vezetése a válság miatt, elsősorban a kelet-európai országokban bizonytalanok a kilátások. Az első negyedben a társaság "nyilvánvaló visszaesést" vár az eredményekben, mindamellett az első három hónap még nem tükrözi híven a helyzetet, ezért május előtt nem vállalkoznak pontosabb előrejelzésre.

Wolfgang Reithofer vezérigazgató szerint különbséget kell tenni a kelet-európai régió országai között. A régió szolgáltatta 2008 utolsó negyedében a vállalati bevételek 35 százalékát. Mint mondta, Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és a dél-európai országokban sokkal kisebb a visszaesés, mint Magyarországon, Romániában, Oroszországban és Ukrajnában, ahol kedvezőtlenebbek a kilátások.