Vágólapra másolva!
Akár két százalékkal is csökkenhet az idén bruttó hazi termék (GDP) Csehországban - vélte Robert Holman, a cseh jegybanki tanács tagja a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap kedden.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Holman szerint várható, hogy a Cseh Nemzeti Bank, amely legutóbb még 0,3 százalékos gazdasági visszaesést jósolt az idei évre Csehországban, ezt a prognózisát negatív irányban növelni fogja. Ezt az új prognózist májusban teszik közzé. "Személyesen arra számítok, hogy a GDP az idén egy-két százalékkal fog csökkenti" - nyilatkozta Holman.

Tavaly a cseh GDP 3,1 százalékkal emelkedett, míg a jegybank 3,9 százalékot jósolt korábban. Holman szerint várható, hogy az euró árfolyama 25-26 koronás sávban stabilizálódik.

"Ha az árfolyam ettől bármelyik irányban is hosszabb időre jelentősen eltérne, szükség lehet a kamatlábak megváltoztatására" - húzta alá a cseh jegybanki tanács tagja. A jegybank legutóbb fél ponttal 1,75 százalékpontra csökkentette az irányadó kamatot.

Miloslav Kalousek pénzügyminiszter a lap szerint szintén nem zárja ki, hogy akár két százalékos is lehet az idei gazdasági visszaesés. Kalousek szerint ebben az esetben a költségvetési hiány 110-120 milliárd koronára emelkedik.