Vágólapra másolva!
Az építőipar fő ágazata - épületek építése - az egy évvel korábbi termelés egyharmadát teljesítette csak januárban, és a felére visszaeső szerződésállomány további csökkenést valószínűsít. A négyes metró munkálatai kozmetikázzák valamelyest az adatokat.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés volumene 16 százalékkal csökkent az idén januárban, 2008 januárjához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A KSH szerint a januári termelés az építőipar éves termelésének alig 5 százalékát adja, és a januári csökkenésben az általános gazdasági visszaesés mellett az előző évinél 2,9 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet is közrejátszott.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - amely az épületépítési projektek szervezését, és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 30 százalékkal esett vissza 2008 januárjához mérten.

Az egyéb építmények építése ágazat termelése - amely ezen egyéb építmények szerkezetkész építését tartalmazza - 2008. januárhoz képest 9,8 százalékkal emelkedett. A növekedés a budapesti metró építésén végzett munkáknak köszönhető.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 13,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya a felére csökkent, az egyéb építményeké az egy évvel korábbi szinten maradt.

A januárban kötött szerződések volumene 35,7 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 13,3 százalékkal, egyéb építményekre 48 százalékkal kisebb volumenű szerződést kötöttek.