"Tanúnak" hívja az IMF-et a lengyel miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Donald Tusk lengyel miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben tárgyalásokat jelentett be a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), új hitelkeretről Lengyelország számára, jelentette a lengyel PAP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

"Együttműködésről, és nem pedig segítségről fogunk tárgyalni, új hitelvonal megnyitásáról. Lengyelország nincs olyan helyzetben, mint mások, nem kell segítségért könyörögnie" - idézte a hírügynökség a kormányfőt. Tusk azt mondta, hogy Lengyelországnak "tanúkra" van szüksége hitelképessége bizonyításához, és az IMF "éppen ilyen tanú".

Nem zárható ki, hogy idén visszaesik a lengyel gazdaság, összefüggésben a világgazdasági körülményekkel, mondta a Lengyel Nemzeti Bank kamatalakító pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja, Jan Czekaj korábban, kedden a Reuters hírügynökségnek.

A lengyel pénzügyminiszter még korábban úgy vélekedett, hogy Lengyelországban az idén 1,7-3,7 százalék között várható a gazdasági növekedés, Az Európai Bizottság januárban is már csak 2,0 százalékos növekedést jósolt idénre Lengyelországnak, és független elemzők legföljebb 1,2 százalékos növekedést valószínűsítettek az elmúlt hetekben. Tavaly 4,8 százalékkal nőtt a lengyel hazai össztermék, 2007-ben 6,7 százalékkal.