Mundell: Politikusok és bankárok a válság felelősei

Vágólapra másolva!
Egy Nobel-díjas közgazdász szerint amerikai bankárok, üzletemberek és politikusok tehetők felelőssé a pénzügyi válság kirobbanásáért, illetve súlyossá válásáért.
Vágólapra másolva!

Az 1999-ben Nobel díjat nyert Robert A. Mundell - akit gyakran az euró egyik atyjának is hívnak - egy Kubában tartott előadásában úgy fogalmazott, hogy hat olyan személy is van, akik egyértelműen felelőssé tehetőek (ha csak részben is) a mostani gazdasági bajokért.

Az állítólagos felelősök között vannak politikusok, bankárok és egy kötvénybróker is: Mundell nem azt állítja, hogy miattuk tört ki a válság, hanem csak azt, hogy hibás lépéseikkel hozzájárultak a krízis elmélyüléséhez.

Ranieri, Clinton és Greenspan

Mundell elsőként Lewis Ranierit emliti, aki a lakáshitelek értékpapírosításának (a jelzálogpiacnak) úttörője volt, és ezáltal lehetővé tette, hogy a hitelezők és a hitelfelvevők közötti kapcsolat teljesen megszünjön és értelmezhetetlenné váljon. A Business Week korábban az utóbbi 75 év legnagyobb innovátorai közé választotta - Bill Gates-szel és Steve Jobs-szal egyetemben.

A felelősök sorában a következő Bill Clinton, az Egyesült Államok egykori elnöke, akivel Mundellnek az a baja, hogy a Clinton-kormányzat arra kényszerítette a bankokat, hogy lazítsanak a hiteladás feltételein, hogy a kevésbé tehetős társadalmi csoportok is kaphassanak lakáshiteleket. Clinton ezen kívül eltörtölte a Glass-Steagal törvényt, így lehetővé tette a bankok koncentrációját.

A Nobel-díjas tudósnak Alan Greenspan munkássága sem teszik, a Federal reserve (Fed) egykori elnöke ugyanis szerinte túl alacsonyan tartotta a kamatlábakat, túl olcsóvá tette a dollárt, illetve támogatta a jelzáloghitelezést, és ezzel az egekbe vitte a lakáspiaci árakat.

Greenberg, Bernanke és Paulson

Maurice (Hank) Greenberg, az AIG alapítója azzal váltotta ki Mundell kritikáját, hogy elterjeszette a CDS nevű termékeket, amelyekkel arra lehet fogadást kötni, hogy egyes hitelfelvevők csődbe mennek-e. A CDS nagyon hasonlít egy biztosításra, de el is tér attól, mert a CDS vásárlójának nem kell rendelkeznie a jelzáloggal terhelt eszközzel és nem kötelező veszteséget sem elszenvednie az adós bedőlésekor.

Ben Bernanke, mostani Fed-elnök azért felelős, mert engedte a dollár felértékelődését, és ezzel elősegítette a hitelpiacok befagyását és a recesszió kialakulását, Hank Paulson, mostani pénzügyminsizter pedig azért, mert nem mentette meg a Lehmant, de ebből adódóan kénytelen volt megmenteni az AIG-t.