Önbizalomból nincs hiány a nyomorgó Zimbabwéban

Vágólapra másolva!
Első hallásra nagyon ambíciózus gazdaságélénkítő programot fogadott el a zimbabwei kormány, az egyik cél ugyanis az infláció 10 százalékra szorítása. A nehézség abból adódik, hogy a pénzromlás üteme jelenleg 230 millió százalékos, így nem is meglepő, hogy sokan kételkednek a sikerben.
Vágólapra másolva!

A Robert Mugabe zimbabwei elnök által előterjeszett, gazdasági és politikai elemeket is tartalmazó csomag elsősorban azt szolgálná, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) oldja fel az afrikai országgal szemben érvényben levő gazdasági szankciókat.

Zimbabwéban mindenek előtt a hiperinfláció, illetve az élelmiszer- és üzemanyaghiány okoz gondokat, a lépések többek között épp ezeken a problémákon próbálnának enyhíteni. Mugabe a nemzetközi közösség segítségére is számít, és 5 milliárd dolláros segélyt is kér.

Ambíciózus inflációs cél

Gazdasági szempontból a legnehezebben teljesíthető célnak a hihetetlen mértékűre emelkedett pénzromlási ütem csökkentése tűnik, Mugabe ugyanis 10 százalékosra vinné le az éves inflációt, míg jelenleg ez 230 millió százalékos - ez utóbbi szám azt jelenti, hogy a mostani árszint nagyjából 2,3 milliószorosa a tavalyinak.

Az infláció leszorítását attól várja a kormányzat, hogy külföldi devizával helyettesítenék a teljesen értéktelen zimbabwei dollárt. A nyugati hatalmak azt szeretnék, ha Mugabe lemondana, és elindulna a demokratikus átalakulás az országban - írja összefoglalójában a Reuters.

Kaotikus földreform

A valaha Afrika éléskamrájának nevezett Zimbabwénak azóta nem volt ilyen nagy gazdasági válsága, mióta egy kaotikus országos földreform gyakorlatilag csődbe vitt a mezőgazdasági szektort. Tavaly decemberben az országban kolera-járvány tört ki, amiben több százan életüket is vesztették.