Vágólapra másolva!
Egyre több hasznot hajtanak dolgozóik az osztrák cégeknek: a felső-ausztriai munkáskamara (AK) most megjelent kimutatása szerint az egy alkalmazottra jutó, vállalatnál maradó értéktöbblet - a megtermelt érték és a személyi ráfordítás különbsége adó után - átlagosan 37 ezer euró volt 2007-ben, 53 százalékkal több, mint 2003-ban. A kimutatás szerint ennek a többletnek a 99 százalékát a részvényesek kapták.
Vágólapra másolva!

Az egy dolgozóra jutó nyereség azért növekedhetett ilyen meredeken a kamara szerint, mert rendkívüli mértékben nőtt a munkavégzés hatékonysága, ám ezt alig-alig adták tovább a dolgozóknak béremelés formájában. A vizsgált időszakban, 2003-2007 között a személyi ráfordítások mindösszesen 11,6 százalékkal emelkedtek, miközben évente 2 százalék körül volt az infláció.

Ezt az eljárást a vállalatok azzal indokolják, hogy a "bő esztendőkben" a cégeknek tőkét kell felhalmozniuk a későbbi ínséges időkre. Valójában azonban a többletet nagyrészt osztalékfizetésre fordították az elmúlt években a felmérésben szereplő közepes és nagy cégeknél az AK szerint. Az utolsó vizsgált évben, 2007-ben például minden idők legnagyobb osztalékát, az adózott eredmények 98,7 százalékát osztották szét a részvényesek között.

Az AK felhívta a figyelmet, hogy a jelentős osztalékfizetés nemcsak csekély mértékű béremelést eredményez, hanem gyengíti a tartalékképzést is, amire viszont tényleg nagy szükség lenne válságos időkben a munkahelyek megtartása érdekében.

Az adatokat kommentálva a kamara elnöke kifejtette, hogy a jelenlegi válságos gazdasági helyzetben a munkahelyek megtartásának elsőbbséget kellene élveznie az osztalékfizetéssel szemben.