Vágólapra másolva!
A német kormány növekvő aggodalommal figyeli az egyes kelet-, illetve közép-európai országokban kialakult helyzetet - értesült a német üzleti körök lapja a Handelsblatt.
Vágólapra másolva!

A Handelsblatt hétfőn kormányforrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szövetségi hírszerzés (BND) a napokban először terjesztett elő bizalmas jelentést a térség egyes országaiban a gazdasági válság következtében bekövetkezett politikai destabilizálódásról.

A lap információi szerint Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter már reagált is a BND jelentésére, s azonnali hatállyal egy gazdasági és pénzügyi ,,válságstábot" hozott létre a minisztériumában. A rendkívüli testület feladata, hogy információkat gyűjtsön azokról az országokról, amelyeket a politikai helyzet destabilizálódása a leginkább fenyeget, s ezzel kapcsolatban ,,megoldási javaslatokat" dolgozzon ki.

A fókuszban Kelet-Európa áll. Itt az egyes országoknak a gazdasági zavarok mellett immár súlyos politikai nehézségekkel is szembe kell nézniük. A lap példaként a lett kormány korábbi távozását, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök most hétvégi lemondását hozza.

A Financial Times Deutschland szintén arról számolt be, hogy az Európai Bizottság és a Világbank egyre inkább aggódik a térségben kialakult helyzet miatt. A lapnak nyilatkozva Robert Zoellick, a Világbank elnöke figyelmeztetett arra, hogy 2009 egy "rendkívül veszélyes" év lesz, mégpedig a politikai és a szociális stabilitást veszélyeztető kockázatokkal.

A helyzet súlyosságára figyelmeztetett Horst Köhler német államfő is. Köhler négyszemközti beszélgetésen hívta fel Angela Merkel kancellár figyelmét a régióban fenyegető kockázatokra.