Kína folytatja az amerikai államkötvények vásárlását

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfő tíz napja úgy nyilatkozott, aggodalomra ad okot Kína pénzügyi kitettsége az Egyesült Államokkal szemben, most Kína mégis folytatja a hosszú lejáratú amerikai államkötvények vásárlását.
Vágólapra másolva!

,,Az amerikai államkötvényekbe való befektetés fontos eleme Kína befektetési politikájának, és folytatjuk ezt a gyakorlatot" - mondta Hu Hsziao-lien (Hu Xiaolian) asszony, a kínai központi bank kormányzó-helyettese, a G20-országcsoport jövő hónap elején esedékes londoni csúcstalálkozója elé időzített sajtótájékoztatóján. A döntés oka, hogy összességében alacsonynak ítélik a hitelkockázatokat.

Kína az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője: közel 2 ezer milliárd dolláros devizatartalékainak legalább a fele amerikai dollárban kifejezett követelés. Ekkora befektetés mellett érthető, hogy Peking miért kíséri figyelemmel az amerikai államkötvények értékének változását.

Míg a kínai vezetés bizakodik, addig Chris Isidore a CNN egyik főmunkatársa kétségeit fejezte ki írásában az amerikai államkötvényekkel szemben. A Moody's hitelminősítő szerint jelenleg 7,8 trillió dollárnyi államkötvény forog közkézen, de ez még emelkedhet is. Isidore felteszi a kérdést, hogy ilyen kockázatok mellett még mindig reális-e az Egyesült Államoknak az AAA besorolása?

Az amerikai kormány hatalmas összegeket költött a válságban, és jelentősen nőttek a vele szembeni követelések, de a leminősítés mégis valószínűtlennek tűnik. David Wyss a Standard and Poor's elemzője így nyilatkozott: ,,Ha az USA adóssága nem AAA minősítésű, akkor semminek a világon nem kellene annak lennie."