Vágólapra másolva!
Nem egyértelmű Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter bankmentő csomagjának megítélése. A piacok egyelőre örülnek neki, de a közgazdászszakma krémjének véleménye korántsem egységes.
Vágólapra másolva!

Az 1000 milliárd dolláros csomaggal kapcsolatban A. Michael Spence, a 2001-es Nobel-díjas közgazdász optimistán nyilatkozott, de a tavalyi kitüntetett Paul Krugman szerint a program el fog bukni.

Az amerikai piacok hétfőn 7 százalékkal emelkedtek, ami hónapok óta nem látott drágulásnak felelt meg.

Spence szerint a program sikere nagyban a privát szektoron múlik, de van esély arra, hogy működjön, Krugman azonban úgy látja, hogy erre nincs esély.

A New York Times-ban megjelent cikkében Krugman úgy véli, hogy nem illikvid (értékesíthetetlen) banki eszközöket kellene felvárásolni, hanem a bankok tartozásait kellene garantálni, illetve a fizetésképtelen cégeket kellene megsegíteni, épp úgy, ahogy az Svédországban történt az 1990-es években.

Spence ugyan bizakodó, de azt beismeri, hogy a Geithner-csomag nagyon komplex, és így nehéz lesz a valóságba átültetni.

A Spence-szel együtt Nobel-díjat kapó Joseph Stiglitz szintén rossznak tartja a csomagot, a globalizáció-kritikájáról ismert közgazdász szerint a bankmentés túl nagy kockázatnak teszi ki az amerikai adófizetők pénzét, és addig nincs sok esély a működésére, amíg a gazdaság normális működése helyre nem áll.