Remek hangulat a piacokon

Vágólapra másolva!
A tokiói részvényindex január eleje óta nem látott szintre emelkedett kedden és az európai piacokon is erősödés várható.
Vágólapra másolva!

Az amerikai piacok hétfői ői hétfői száguldása után a tokiói részvénybörze is tetemes előnyt halmozott fel.

A tokiói részvénybörze irányadó indexe 8488 ponton zárt kedden. A bő 3 százalékos többlettel elért végeredmény körüli szinten legutóbb január 9-én járt az index, vagyis két és fél hónapja nem látott magasságban zárt a Nikkei.

A kiváló hangulatra jellemző, hogy a Nikkei mozgását meghatározó 225 részvényből 207 drágult, volt példa több mint 10 százalékos áremelkedésre is. Hasonló forgatókönyv alapján zajlott a kereskedés, mint hétfőn Amerikában: a globális pénzügyi rendszer javulásával kapcsolatos befektetői optimizmus miatt elsősorban a bankrészvények húzták a Nikkeit.

Az amerikai és az ázsiai piacokon is tapasztalható derűlátás Timothy Geithner hétfői bejelentésével hozható összefüggésbe, az amerikai pénzügyminiszter ugyanis azt mondta, a kormány tevei szerint az állami és a magánszféra közösen vásárolnák ki a pénzügyi rendszer bénító, értéktelen - úgynevezett mérgezett - eszközöket és papírokat, így tisztítanák meg a pénzügyi rendszert. Az amerikai pénzügyminisztérium becslése szerint a magántőke társításával akár ezer milliárd dollárnyi mérgező eszközt lehetne kivonni a bankok mérlegéből, és ez fellendíthetné a hiteláramlást.

Az európai börzék követhetik társaikat: főként a bankpapírok miatt erősödés várható a fontosabb részvénypiacokon. A Footsie 0,7, a frankfurti DAX 1, a CAC 1,4 százalékkal emelkedhet a rajt után - jósolják a szakértők.