Vágólapra másolva!
Jelentősen rontott az idei GDP előrejelzésén a GKI Gazdaságkutató Zrt., a korábban prognosztizált 3,5 százalék helyett 4-5 százalékos visszaesésre számít a társaság. Vértes András, a kutatóintézet elnöke hangsúlyozta, hogy az előrejelzést március 18-án zárták le, így az értelemszerűen nem tartalmazza az elmúlt néhány nap eseményeit, illetve ezek hatását.
Vágólapra másolva!

A GKI az idén 3,5 százalékos inflációval, a beruházások 5 százalékos visszaesésével, 3 százalékos GDP arányos, eredményszemléletű államháztartási hiánnyal és a lakossági fogyasztás 4 százalékos visszaesésével számol.

Hozzátette: az idei év végéig a jegybanki alapkamat 8,5-9 százalék közé csökkenhet, míg a forint árfolyama a második félévben az euróval szemben a 280-as szint közelében stabilizálódhat. Sürgetőnek nevezte az euró bevezetését, amelyre 2012-13-ban lehetnek meg a szükséges feltételek.

Vértes András szerint a Magyarországról alkotott kép rosszabb annál, mint amit a gazdaság tényleges helyzete indokolna. Példaként említette az államháztartás alacsony GDP arányos hiányát, illetve azt, hogy bár az államadósság Magyarországon a legmagasabb a régióban, de a következő két évben a "durván" emelkedő nyugat-európai átlagnál alacsonyabb. Magyarország külső finanszírozási igénye GDP arányosan ugyan a legnagyobb a visegrádi országok között, de alatta marad a balti országokénak.

Hozzátette: a G-20-aknál az államadósság az idén elérheti a GDP 90 százalékát, jövőre pedig bőven 100 százalék felett lesz. Magyarország külföldi adósságszolgálata az export 12-13 százalékát teszi ki, alig több, mint felét a lengyelének. Vértes András hangsúlyozta: Magyarország kényszerpályára került, a külső és belső egyensúly javul, de a gazdaság recesszióban van.

A GKI számításai szerint a költségvetési törvényhez képest jelentős, 400-450 milliárd forint lehet a bevételkiesés. A múlt hét csütörtöki állapot alapján 300-350 milliárd forintos kiadáscsökkentéssel számoltak, és 3 százalékos GDP arányos államháztartási hiánnyal.

Akar László, a GKI csoport vezérigazgatója azonban azt sem zárta ki, hogy a bevételkiesés ennél magasabb lehet, amely akár pótköltségvetés készítését is jelentheti. Vértes András elmondta azt is: idén biztos, hogy nő az államadóság GDP arányos rátája, de, ha "jól csináljuk", akkor ez a devizatartalékolás ára, ami az ország biztonságos finanszírozását jelenti.

A belső kereslet növelésére nagyon csekély a mozgástér, de jó lenne, ha folytatódnának a jegybanki likviditásbővítő akciók, és ha az Európai Központi Bank befogadna kelet-európai valutákban denominált papírokat is a repo ügyletekben - mondta. A GKI előrejelzése szerint a reálkeresetek az üzleti szférában 1, a költségvetésiben 6-7 százalékkal csökkennek, a megtakarítási hajlandóság pedig jelentősen nő, a GDP 5 százalékára. "Mindez paradox módon azt jelenti, hogy a több mutatóban sereghajtónak bizonyuló Magyarország az európai középmezőnybe kerül" - összegezte a GKI elnöke.