Megtartja Berlin a legjobb hitelbesorolást

Vágólapra másolva!
Megerősítette Németország lehető legjobb, "AAA" szuverén adósosztályzatát szerdán a Fitch Ratings, amely szerint a német gazdaság az adósságráta emelkedése és a várható súlyos recesszió ellenére is "kivételesen jó" finanszírozási helyzetben van.
Vágólapra másolva!

A Fitch azzal számol, hogy a hazai össztermék-értékhez (GDP) mért német államháztartási hiány a tavalyi 0,1 százalékról 2010-ben 4,5 százalékra emelkedik az adóbevételek visszaesése és a költségvetési lazítás nyomán.

Mindemellett az államadósság-ráta már a recesszió előtt is viszonylag magas volt, tavaly elérte a GDP-érték 66,7 százalékát, ami a második legnagyobb arány az "AAA" besorolású szuverén adósok körében, a 67,3 százalékos közadósság-rátájú Franciaország után.

A Fitch Ratings becslése szerint a banki tőkepótlások és a mélyülő államháztartási hiány miatt a német adósságráta 2010-ben 78 százalékra duzzad tovább.

Németország globális szinten irányadó szuverén adósságkibocsátói státusa, és az, hogy az ország az euróövezet egyik vezető tagállama, mindazonáltal "kivételesen magas szintű finanszírozási rugalmasságot" biztosít a német kormány számára - áll a Fitch szerdai londoni elemzésében.

A hitelminősítő 4 százalékhoz közeli német GDP-visszaesést jósol 2009-re. A londoni Cityben vannak ennél borúlátóbb német recessziós előrejelzések is.

A BNP Paribas bankcsoport londoni befektetése részlege által éppen szerdán kiadott globális előrejelzés 5 százalékosnál nagyobb GDP-visszaesést és 2010-ig 7 százalékra duzzadó államháztartási hiányt valószínűsít Németországban.