Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3 milliárd eurós hitelt ad Szerbiának, hogy megsegítse a drasztikus költségcsökkentésre készülő balkáni országot.
Vágólapra másolva!

Az IMF szerint as szerb gazdaság minden bizonnyal recesszióba süllyed az idén, az előrejelzés 2 százalékos visszaesést valószínűsít. A piaci elemzők szerint 5 százalékos is lehet a csökkenés

Albert Jaeger, az IMF misszióvezetője elmondta, hogy a 27 hónapos hitelre májusban bólintanak majd rá az illetékesek. A szakértő szerint Szerbia legfeljebb 3 százalékos költségvetési hiányt engedhet meg magának, mert csak ennyit tud finansízrozni. Belgrádnak 2009-ben és 2010-ben be kell fagyasztania mind a béreket, mind pedig a nyugdíjakat.

A prognózisok szerint Szerbia a következő hetekben át fogja írni az idei költségvetését. Januárban az IMF egy 520 millió eurós hitelkeretet szavazott meg Szerbiának, ezt váltja most fel a 3 milliárd eurós csomag.

A szerb pénzügyminiszter, Diana Dragutinovics elmondta, hogy az első negyedéves adatok alapján 100 milliárd dínáros, azaz a GDP 3 százalékát kitevő kiigazításra van szükség.