Vágólapra másolva!
Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter új szabályokat vezetne be a Wall Streeten a pénzügyi rendszer stabilizálása érdekében.
Vágólapra másolva!

Geithner azzal indkolta az új szabályozást, hogy a bankok ne vállaljanak túl nagy kockázatokat, a pénzügyminiszter szerint ugyanis ez okozta a pénzügyi válságot.

A képviselőháznak nyilatkozó miniszter úgy véli, hogy a banki működés problémái komoly károkat okoztak az egész pénzügyi rendszerben. Geithner szerint új szabályok kellenek, amelyeknek egyszerűbbnek és könnyebben érvényesíthetőnek kell lennie a jelenlegieknél.

A miniszter úgy nyilatkozott, hogy a bankoknak túl kicsi volt a tőkéje azokhoz a kockázatokhoz képest, amelyeket felvállaltak.

A terv szerint egységes felügyeleti szerv felelne a nagyobb pénzügyi intézmények működéséért, konzervatívabb tőkeszabályok lépnének életbe, a befektetési társaságoknak regisztrálniuk kellene magukat a pénzügyi szabályozószervnél (SEC), szabályozni kellene a derivatív piacokat és a pénzpiaci alapokkal kapcsolatos elvásárásokon is szigorítani kellene.

Geithner szerint most van itt az ideje a változtatásnak, és nem csak az amerikai, hanem a nemzetközi szabályozást is meg kell változtatni.