Rekordvisszaesés az ipari megrendelésekben

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben januárban rekord ütemben csökkentek az iparnak adott megrendelések az egy évvel korábbihoz képest, 34,1 százalékkal, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken. Decemberben 23,8 százalékos volt a tizenkét havi visszaesés.
Vágólapra másolva!

Az egész EU-ban 30,7 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, a decemberi, 24,0 százalékos tizenkét havi visszaesés után. A megrendelések tavaly nyár óta fogyatkoznak, a visszaesés üteme októberben váltott kétszámjegyűre.

Az egész EU-ban Szlovákiában és Szlovéniában fogytak meg a legjobban az iparnak adott megrendelések januárban: mindkét országban 38,4 százalékkal tavaly januárhoz viszonyítva. Erős második helyezett Németország, 37,7 százalékos visszaeséssel. Magyarország, az EU statisztikai hivatalának tudomása szerint 32,4 százalékos visszaeséssel, nincs is a legrosszabbak között, ennél nagyobb ütemben csökkent a kereslet Spanyolországban, Litvániában, Hollandiában, Romániában és Svédországban is.

Meglepetésre viszonylag jól teljesített Írország és Nagy-Britannia, ahol csak 7,2 százalékkal, illetve 11,4 százalékkal volt kevesebb az ipari megrendelés az egy évvel korábbinál.

A pénteki jelentés nem tartalmazza az összes EU-tagállam adatát. Csehországban 26,6 százalékkal, Lengyelországban 19,2 százalékkal kevesebb volt az ipari megrendelés, mint tavaly januárban.

Havi összehasonlításban viszont javult a helyzet az euróövezetben: az ipari megrendelések 3,4 százalékkal maradtak el a decemberitől, miután decemberben 8,0 százalékkal, novemberben 9,4 százalékkal fogyatkoztak, rendre az előző hónaphoz képest. Az egész EU átlagában a kereslet csökkenése 2,2 százalékosra lassult a decemberi, 6,8 százalékos mínuszról.

Havi egybevetésben Szlovákia a vesztesek középmezőnyében volt, 6,5 százalékos havi csökkenéssel a decemberi, 10,9 százalékos mínusz után. Németországban a visszaesés 7,6 százalékra lassult 8,1 százalékról, Magyarországon viszont 6,5 százalékos többlet volt decemberhez képest, a decemberi, 15,3 százalékos csökkenés után.

Csehországban 2,4 százalékkal nőttek az ipari megrendelések decemberhez képest, miután decemberben 0,3 százalékkal, előtte novemberben 13,0 százalékkal csökkentek, Lengyelországban 3,3 százalékkal csökkentek a novemberi, 3,7 százalékos havi visszaesés után.