Vágólapra másolva!
A Siemens, Európa legnagyobb mérnöki cége, bejelentette, hogy elmúlt három hónapban 10 százalékkal növekedett az egészségügyi és energetikai részlege által elért nyereség. A hír hallatára részvényeinek árfolyama 4,5 százalékkal emelkedett, így a vállalat nagyjából 40,6 milliárd eurót ér.
Vágólapra másolva!

A Siemens arra számít, hogy az energetikai részlegének (ami erőműveket, szélturbinákat és áramelosztó felszereléseket gyárt) eredményei ellensúlyozni tudják az ipari részlege rossz teljesítményét, amit a válság húzott le. Az egészségügyi részleggel együtt ettől a három szekciótól évi 8 milliárdos bevételt vár a cég.

Ezek a várakozások összhangban vannak a korábbi előrejelzésekkel. ,,Július óta mi vagyunk az egyetlen cég a gyártó szektorban, akik tartják magukat az előrejelzéseikhez. Számunkra az előrejelzés egyfajta elkötelezettség. Nyilvánvaló, hogy a helyzet nem javult." Az utolsó mondattal Joe Kaeser, a pénzügyi osztály vezetője, arra utalt, hogy a megnövekedett profittól sem bízták el magukat.

Szerencsére megrendelést még nem vontak vissza, de néhány késére már akadt példa. A cég most beszerzési és a személyzeti költségeit csökkenti, és növelni fogja azok számát, akik csak csökkentett óraszámban dolgoznak (jelenleg hétezren vannak). - írta meg a Bloomberg.

Az ipari részleget az autóipari beruházások elmaradása sújtja, míg az Egyesült Államokban az egészségügyre költött pénzeket tartja,,elégtelennek" a cég. Ezért is terjeszkednek most a megújuló energiaforrások, azon belül is a napenergia, piacán.

A kormányzati élénkítő csomagok csak 2010-től fejtik majd ki hatásukat, ezért rövid távon a Siemens nem vár jelentős gazdasági javulást.