Horvát törvény a közszolgálati bércsökkentésről

Vágólapra másolva!
A horvát parlament jóváhagyta pénteken azt a törvényt, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy a gazdasági válság idején - a költségvetési kiadások csökkentésének érdekében - döntsön a közszférában foglalkoztatottak bérszintjéről.
Vágólapra másolva!

A törvényt a 153 tagú nemzetgyűlésben 74-en szavazták meg, az ellenzék nemmel voksolt.

A kormány - a helyi sajtó hírei szerint - azonnal, áprilisi hatállyal hat százalékkal csökkenti a mintegy 180 ezer közalkalmazott bérét, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy visszaveszi a januártól érvényes hatszázalékos emelést.

Az állami hivatalok mintegy 65 ezer dolgozóját - köztük a rendőröket és vámosokat - tömörítő érdekképviseletek elfogadták ezt a bércsökkentést, de a többiek, köztük a tanárok és egészségügyi dolgozók elutasítják. Több szakszervezet azzal fenyegetőzik, hogy bíróság elé viszi az ügyet.

A horvát kormány azt tervezi, hogy 720 millió euróval nyirbálja meg a költségvetés kiadásait. Ebből mintegy 240 millió eurót remél a közszolgákat sújtó bércsökkentéstől.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök szerdán a kormány ülésén kifejtette, hogy a gazdasági válság igen komoly következményekkel járhat, a kormány számára pedig a munkahelyek megőrzése az elsődleges. Az újabb előrejelzések szerint elsősorban a tervezett adóbevételek csökkennek, emiatt átdolgozták a költségvetést, amelyben GDP arányosan 1,4 százalékos hiányt terveznek.

Horvátország az idén a GDP 2 százalékos visszaeséssel és 2,6 százalékos inflációval számol.