Vágólapra másolva!
Németország nem tud többet gazdaságélénkítésre fordítani, mert már most is a növekedés serkentésére legtöbbet költő országok között van, és komoly közadósságot halmozott fel, mondta szombaton Londonban közölt nyilatkozatában a német kancellár, aki szerint Kínának sokkal több a mozgástere.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel a húsz legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaság (G20) jövő heti londoni csúcstalálkozója előtt a Financial Timesnak kijelentette: nem elég a világgazdaságot életre kelteni, azt is biztosítani kell, hogy ilyen válság még egyszer ne fordulhasson elő.

Merkel szerint a jelenlegi válságot nem az okozta, hogy a kormányok túl keveset költöttek, hanem éppen az, hogy túl sokat, és ebből fenntarthatatlan szerkezetű növekedés alakult ki.

- Nemcsak arról van szó, hogy a bankok túl nagy kockázatokat vállaltak, hanem arról is, hogy az egyes országok ezt lehetővé tették számukra, elhanyagolva a szükséges szabályok előírását - mondta a német kormányfő a londoni üzleti napilapnak.

A kancellár szerint a mostani helyzet oka az, hogy "jobban éltünk, mint ahogy azt megengedhettük volna magunknak". Az 1997-es ázsiai válság, és 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletek után a kormányok a növekedés élénkítése végett ösztönözték a kockázatvállalást, ezt a hibát azonban nem szabad megismételni, szilárdabb alapokra helyezett növekedést kell teremteni, tette hozzá.

Merkel kiemelte, hogy Németország a hazai össztermék-érték (GDP) 4,7 százalékának megfelelő gazdaságélénkítő intézkedéseket hozott a következő két évre. Kijelentette ugyanakkor, hogy Kína sokkal többet tehetne belső kereslete élénkítésére, mivel hatalmasak a tartalékai, és így új adósságokba sem kellene vernie magát a gazdaság serkentése végett.

Németország helyzete teljesen más, "negatív megtakarításai" vannak, mondta a kancellár, utalva a több mint másfélezer milliárd eurós német közadósságra.

Merkel igyekezett hűteni a londoni G20-csúccsal kapcsolatos várakozásokat, mondván: új, globális piaci rendszer felépítéséről van szó, aminek Londonban nem lehet teljesen a végére járni.

Soros György magyar-amerikai nagybefektető ugyanakkor a szombati The Timesnak kijelentette: katasztrófával érne fel, ha a G20-országok csütörtöki londoni csúcstalálkozóján nem születnek tényleges döntések. Soros szerint most nem lesz elég általános elvek megfogalmazása, hanem gyakorlati lépéseket kell elhatározni, de ha a találkozó kudarccal végződik, akkor a globális pénzügyi és kereskedelmi rendszer "széthullik".