Válsághíradó: rejtőzködő bankárok, esésre játszó tőzsdések

Vágólapra másolva!
Egy órával kevesebbet aludhatunk a hétvégi óraátállítás miatt. A politikában szombaton folytatódik az egész heti huzakodás a miniszterelnöki poszt várományosairól. Gazdasági statisztika nem jelenik meg szombaton. Pénteken csődbe ment a 21. amerikai bank 2009-ben, és rossz napot zárt a New York-i tőzsde. A forint is gyengült némileg. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Az MSZP országos elnöksége szombat reggel ülésezik, hogy megvitassa a jelenlegi politikai helyzetet. Az elnökségen belül az MTI szerint két tábor alakult ki: az egyik támogatná Bokros Lajos miniszterelnökségét (ahogyan azt az SZDSZ javasolta pénteken), a másik kitartana Takács János jelölése mellett, és ha ez nem működik, akkor inkább az előre hozott választásokkal értene egyet.

Lényegesebb gazdasági statisztikát szombaton nem közölnek itthon, külföldön pedig nem szoktak hétvégi napon fontos makroadatokat közzétenni. A hétvégi óraállítás ugyanakkor milliárdokat hozhat.

Ez történt pénteken

Jelentősen esett pénteken a New York-i tőzsde, az egész heti pozitív tendencia után a befektetők - úgy tűnik - megpróbálták realizálni az árfolyamnyereséget.

Az euró 303 forint fölött járt péntek este, a magyar pénz az euróhoz viszonyítva 0,8 százalékkal gyengült az előző napi hasonló időszakhoz képest.

Georgia államban csődbe ment egy bank, ez a 21., amelyik idén megbukik Amerikában a válság miatt.

Svájcból szintén pénzügyi hír érkezett: az ottani bankárok nem merik elhagyni az országot, félnek ugyanis a külföldi ellenőrzésektől.

Az [origo] utánajárt, miért fogható meg nehezen jogilag a Soros-ügy. Csütörtökön este hozta nyilvánosságra a PSZÁF, hogy Soros György alapja az OTP ellen spekulált tavaly októberben, és emiatt rekord bírságot szabott ki a Soros Fund Management LLC-re.

Az euróövezetben januárban rekord ütemben csökkentek az iparnak adott megrendelések az egy évvel korábbihoz képest.