Vágólapra másolva!
A piacokra Bajnai Gordon kormányfői jelölése ellenére is semleges hatással van a belpolitikai helyzet változása - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők. A feltételezett Bajnai-féle "minimumprogram" a fizetésképtelenség elkerülésére lehet elég.
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a találgatás Bajnai Gordon programjáról, miután hétfőn hajnalban nyilvánvalóvá vált, hogy az SZDSZ támogatja Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kormányfői jelölését. A sajtóban többnyire ötszázmilliárd forint körülire becsülik a Bajnai-program másfél évre tervezett megszorításait.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a 2006-os Gyurcsány-csomag kiegészítése Bajnai Gordon kormányfőjelölt valószínűsített programja. Az elemző úgy vélekedett, összességében semleges hatást gyakorol a piacokra a belpolitikai helyzet változása, mivel véleménye szerint az "alapforgatókönyv" valósult meg a hétfői megegyezéssel, vagyis várható volt, hogy az MSZP és az SZDSZ előbb-utóbb megegyezik a jelölt személyében. Hozzátette: a kisebbségi kormányzás alatt tapasztalt politikai bizonytalanság nem változik egy esetleges Bajnai-kormány alatt sem.

Bajnai Gordon programjának nagyságrendjéről Török Zoltán azt mondta: ez a "minimumprogram", amely a jelenlegi helyzetben, az ország fizetésképtelenségének elkerülése érdekében elvárható, ennél azonban nagyobb kiadáscsökkentésre lenne szükség. A hosszú távú növekedéshez tovább kellene faragni a kiadásokat, így oktatási, egészségügyi és önkormányzati reformra is szükség lenne. Hozzátette: ez nem várható el egy egy évig hivatalban lévő kormánytól.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint is semlegesen reagálhat a piac Bajnai Gordon kormányfői jelölésére, illetve gazdasági programjára. Egyrészt nyilvánvalóvá váltak azok a félelmek, amelyek szerint a költségvetés helyzete rosszabb a vártnál, és nagyobb, mintegy 500 milliárd forintos kiadáscsökkentésre van szükség. Másrészt pozitívan hathat, hogy a múlt héthez képest jobban körvonalazódik a belpolitikai helyzet megoldása és a válságkezelő program.

Megerősödtek a kamatemelési várakozások, a következő hónapokra 1 százalékpontos jegybanki alapkamat-emelést áraz a piac - mondta Barcza György. Hozzátette: az ez irányú várakozásokat erősíti, hogy a márciustól várható inflációs adatok rosszabbak lehetnek amiatt, hogy a magasabb euró/forint árfolyamhoz igazított piaci árak ekkortól jelenhetnek meg a termelők és a cégek áraiban. A Bajnai-csomag nagyságrendjéről az elemző azt mondta: a jelenlegi helyzet orvoslására elegendő a valószínűsített 500 milliárdos megszorító csomag.