Vágólapra másolva!
Évente mintegy 200-250 milliárd euró közötti veszteség ered az adócsalás különböző formáiból, ami duplája az unió éves költségvetésének - hívta fel a figyelmet Kovács László, az Európai Bizottság adópolitikai és vámuniós felelőse egy Brüsszelben hétfőn kezdődött nemzetközi adófórumon.
Vágólapra másolva!

Szerinte az európai uniós tagállamok nem engedhetik meg maguknak az eurómilliárdok kiesését, és nem tűrhető el, hogy miközben az átlagembereknek szigorúan kell venniük az adófizetés követelményét, jól fizetett üzletemberek, helyzeti előnyükkel visszaélve óriási összegeket csalnak el az adóhivatalok elől.

Kovács László kiemelte: a csalások ellen még fokozottabban fel kell lépni a jelenlegi helyzetben, amikor az emberek terhei növekednek, az adókat néhány tagállam kénytelen növelni, a szociális kiadások pedig szinte mindenütt csökkennek.

Az adóügyi biztos példákat mondott arra is, hogy az adópolitika hogyan tud hozzájárulni a nemzetközi gazdasági válság kezeléséhez. Megemlítette a nagy munkaigényű szolgáltatások kedvezményes áfakulcsának most véglegesített rendszerét, amely segít a gazdaság kifehérítésében, illetve kisvállalkozások ezreinek csődjét előzheti meg.

Kovács László óvatosan derűlátónak mutatkozott az úgynevezett adóparadicsomokban még mindig alkalmazott banktitok felszámolásával kapcsolatban. Üdvözölte, hogy országok tucatja jelentette be, hogy megváltoztatta politikáját, és kész alávetni magát a nemzetközi szabályoknak és megemlítette, várhatóan nemzetközi feketelistát készítenek a bankinformációk cseréjébe nem kapcsolódó országokról. Szerinte a listára kerülés jelentősen rontja egy-egy ország megítélését, és korlátozza üzleti kapcsolatait.

A hétfői sajtótájékoztatón Kovács László elmondta: a társasági adóalap-számítás harmonizációjának bizottsági előterjesztése részben szakmai, részben pedig politikai okokból csúszik. A bizottság szerint egyrészt további hatástanulmányok készítésére van szükség, másfelől az ír lakosság adóügyi érzékenysége miatt célszerű megvárni a második írországi népszavazást az uniós reformszerződésről.