Vágólapra másolva!
Rick Wagoner vezérigazgató az Obama-kormány nyomására távozik a legnagyobb amerikai autógyár, a General Motors éléről, ez az első számú hír a vezető hétfői amerikai lapok címoldalán.
Vágólapra másolva!

A GM első emberének lemondatása meglepte Detroitot és Washingtont egyaránt. A lépés arról tanúskodik, az Obama-adminisztráció kész arra, hogy kézi vezérléssel irányítsa a szövetségi segélyben részesülő cégeket. Ilyen mértékű kormányzati beavatkozásra az üzleti életbe nem volt példa az 1930-as évekbeli "nagy depresszió" óta, írta a The New York Times.

Az Obama-kormány úgy érte el Wagoner távozását, hogy a további központi segély megvonásával fenyegetett, írta a The Wall Street Journal, amely szintén azt hangsúlyozta, hogy ilyen drámai módon még nem avatkozott bele a magángazdaságba Washington a jelenlegi válság kezdete óta.

A Fehér Ház hétfőn jegyzékben közölte: kiáll a GM mellett, hogy az megújulva, ígéretes jövővel emelkedjen ki a válságból. Kormányzati tisztviselők jelezték: nagyon is lehetséges, hogy mind a GM, mind az olasz Fiattal fúzióra kényszerített Chrysler esetében szigorúan felügyelt csődeljárás keretében kell majd végrehajtani az átszervezést.

A The Washington Post rendkívüli szövetségi beavatkozásnak nevezte, hogy a Fehér Ház lemondatta a Rick Wagoner vezérigazgatót, aki 2000 óta irányította a GM-et.

Az ABC hírtelevízió kommentárja szerint az Obama-kormány a GM főnökének leváltásával jelezni kívánja, hogy érzékenyen reagál a közvéleménynek a szövetségi segélyek felhasználásával kapcsolatos felháborodására. Az ABC szerint a lépés egyúttal a GM gondjainak súlyosságát is mutatja.

A legnagyobb példányszámú napilap, a USA Today szerint Wagoner távozásában szerepet játszhatott az, hogy a vezérigazgató ellenállt annak a kormányzati elképzeléseknek, amely szerint a vállalatot csődeljárás keretében kel átalakítani. Egyes értesülések szerint most már valószínűvé, hogy a GM heteken belül csődvédelmet kér.

A General Motors és Chrysler autóipari konszern válságból való kilábalást célzó átalakítási tervei nem valósíthatók meg jelenlegi formájukban, közölte hétfőn az a munkacsoport, amelyet Barack Obama elnök hozott létre a két konszern többmilliárd dolláros állami támogatási kérelmének elbírálására. Hétfőtől a GM igazgatótanácsának többségét is lecserélik.