Csak látszólag javultak a lakosság várakozásai

Vágólapra másolva!
Kissé javultak ugyan a lakossági várakozások márciusban az Ecostat felmérése szerint, ez azonban szinte kizárólag annak köszönhető, hogy a megkérdezettek kevésbé számítanak a munkaerőpiaci helyzet romlására, mint egy hónappal korábban, anyagi helyzetük kilátásait azonban egyre borúlátóbban ítélik meg.
Vágólapra másolva!

A lakosság továbbra is pesszimista a nemzetgazdaság helyzetének megítélésében: 63 százalékuk a gazdasági helyzet rosszabbodására számít. Velük szemben a válaszadók 14 százaléka gondolja azt, hogy kisebb-nagyobb mértékben javulni fog az ország gazdasági helyzete. Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a kutatóintézet lakossági konjunktúra-indexe az idén a harmadik hónapban 2 százalékponttal 69,2 százalékra nőtt, a mutató a tavaly novemberi nagymértékű zuhanás után februárban még mérsékelten csökkent.

A háztartások közepesnél rosszabbnak ítélik jelenlegi anyagi helyzetüket. A részindex gyakorlatilag nem módosult februárhoz képest, márciusi értéke 89,9 százalék. A tavalyi év elejéhez képest csökkent a jó és a közepes helyzetű családok aránya, többen vannak viszont azok, akik a közepesnél rosszabbnak tartják anyagi körülményeiket. A családok több mint kétharmada szerint pénzügyi helyzetük romlott az elmúlt év során. Mindössze a válaszadók 5 százaléka vélekedett úgy, hogy jobban él most, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt év tendenciáit kifejező részindex értéke 70,5 százalék.

Kismértékben, 2,6 százalékponttal romlottak a háztartások jövőre vonatkozó kilátásai. Az ezt kifejező részmutató értéke jelenleg 64,6 százalék. A családok 57 százaléka úgy gondolja, hogy pénzügyi helyzete romlani fog a következő évben. Mindössze 10 százalék gondolja azt, hogy egy év múlva jobban él majd, mint most.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozások mutatója meglehetősen vegyes, a lakosság nagy része (78 százaléka) továbbra is arra számít, hogy nőni fog a munkanélküliek száma, míg 14 százalékuk bízik a következő egy évben kedvező munkaerő-piaci folyamatokra mennek majd végbe.

A lakosság az utóbbi néhány hónapban már közvetlenül érezheti az árszínvonal emelkedését, ugyanakkor még nem feltétlenül érzékeli a pénzromlás ütemének lassulását. Az elmúlt éveknél lényegesen lassúbb gazdasági növekedés (illetve az utolsó negyedévben a recesszió) a háztartások számára közvetlenül is érzékelhető, elsősorban a foglalkoztatás és a keresetek alakulásán keresztül.

A válaszadók közel háromnegyede szerint a következő 12 hónapban magasabb lesz az infláció emelkedésének üteme, mint az elmúlt egy évben. Az inflációs várakozásokat kifejező mutató 78,1 százalékra romlott a februári 84,2 százalékkal szemben. A lakosság tisztában van azzal, hogy az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válsága zajlik a világban, és ez Magyarországot is súlyosan érinti. Jól informáltak a lakosok abban a tekintetben is, hogy a válság a romló munkaerő-piaci helyzetben és az infláció mértékében is meg fog mutatkozni. A családok növekvő árakkal azonosítják a válságot.