Vágólapra másolva!
Bár a komoly visszaeséssel küszködő európai gazdaság az utóbbi időben bizonyos javulást mutat, ez a gazdaság fellendítéséhez még nem elég - jelentette ki Jean-Claude Juncker, luxemburgi kormányfő és pénzügyminiszter pénteken Prágában, az euróövezet pénzügyminisztereinek informális megbeszélése után.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Rámutatott, hogy például mérsékelten emelkedik a háztartások fogyasztása, de rosszabbodik a helyzet a munkapiacon. A munkanélküliség az euróövezetben 2006 közepe óta most a legmagasabb.

Az Európai Unió 27 tagországának pénzügyminiszterei és jegybankelnökei pénteken és szombaton kétnapos, nem hivatalos megbeszéléseket folytatnak a cseh fővárosban az időszerű gazdasági és pénzügyi problémákról.

Juncker szerint az egyik nagy bizonytalanság az infláció. Ez az euróövezetben márciusban történelmi minimumra, 0,6 százalékra csökkent a tizenkét havi infláció. Az Európai Központi Bank (EKB) a lelassult inflációra tekintettel csütörtökön negyed százalékponttal 1,25 százalékra csökkentette alapkamatát.

Több gazdasági szakértő és elemző most attól tart, hogy az euróövezetben az idén akár defláció is lehet, vagyis a fogyasztói árak csökkenhetnek évi átlagban. Ez tovább korlátozná a cégek bevételét, ami a munkanélküliség további növekedéséhez vezethet.

Egyetértettünk abban, hogy az idei év vitán felül nagyon bonyolult és nehéz lesz. Prognózisaink azt bizonyítják, hogy a korábban jelzett kockázatok valósággá váltak, ami az egyik oka volt annak, hogy a defláció kivédésére csökkentettük az irányadó kamatlábat - fejtette ki a sajtótájékoztatón Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke.

Szerinte a következő hónapokban a fogyasztói árak csökkenésére lehet számítani, de aztán megint beáll a növekedés.

Nagyon figyelmesen fogjuk követni az inflációs várakozásokat, hogy meggyőződjünk arról, hogy az infláció középtávú alakulása az árstabilitás körül fog mozogni. Ez évi két százalék alatt lehet - mondta Trichet.

Bár a fogyasztói árak jelenleg nagyon lassan emelkednek az euróövezetben, néhány miniszter arra figyelmeztetett, hogy a helyzet könnyen az másik szélsőségbe csaphat át. A masszív gazdaságélénkítő-támogató programok ugyanis a gazdasági növekedés megindulásával könnyen gyors inflációhoz, az árak rekord gyorsaságú növekedéséhez vezethetnek.