Vágólapra másolva!
A román ipar kibocsátása februárban 0,6 százalékkal kisebb volt a januárinál, és 12,0 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, közölték a román statisztikai hivatalban szerdán, szezonális és naptári kiigazítással. Januárban 12,1 százalékos volt az éves visszaesés.
Vágólapra másolva!

A román gazdaság tavaly valószínűleg a leggyorsabban bővült Európában, előzetes becslés szerint 7,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP), főleg az állami fizetésemelésekkel táplált lakossági fogyasztásból. Az év végén azonban, a nagy import miatt, a külső mérlegek már felborulással fenyegettek, a gazdasági növekedés lelassult, és idén visszaesés várható.

Januárban és februárban Romániában a nettó átlagfizetés már csak 1355 lej, illetve 1358 lej (96 568 forint) volt, a decemberi 1489 lej helyett.

A hiányfinanszírozást a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezte, 19,95 milliárd eurós készenléti keret segíti két évig. Erről március végén született megállapodás. A kerethez az IMF 12,95 milliárd, az EU 5 milliárd, a Világbank 1 milliárd, az EBRD és más nemzetközi hitelintézetek további 1 milliárd euróval járulnak hozzá.

Románia gazdasága 4 százalékkal visszaesik idén, az IMF-fel kötött hitelmegállapodás feltételezése szerint. A Román Nemzeti Bank elnöke, Mugur Isarescu szerint ez egyszersmind a "legrosszabb forgatókönyv", és talán lehet kisebb romlás is a valóságban.