Vágólapra másolva!
A szlovák jegybank legfrissebb prognózisa azzal számol, hogy Szlovákia gazdasága 2,4 százalékkal esik vissza az idén - idézte az Új Szó című lap Peter Sevcovicot, a jegybank monetáris tanácsának tagját. Az önálló Szlovákia történetében még nem volt példa visszaesésre.
Vágólapra másolva!

A hanyatlás eredményeként idén 60 ezerrel nőhet az állástalanok száma,a szlovák jegybank (NBS) az első állami intézmény, amely már hivatalosan is recessziót vár, igaz, néhány napja Robert Fico miniszterelnök már felvetette az 1 százalék körüli visszaesés lehetőségét.

Jelentős lefékeződésről van szó, hiszen a nemzeti bank 2009 januári előrejelzése még 2,1 százalékos növekedésről szólt, tavaly pedig még 6,4 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék (GDP) Szlováiában. Martin Barto, a jegybank alelnöke jövőre 2 százalékos, 2011-ben pedig 3,2 százalék körüli növekedést prognosztizál, feltéve, hogy a világgazdaság jövőre növekedési pályára áll. Sevcovic kijelentette: önmagában a januári gázkrízis éves szinten 0,5 százalékkal vetette vissza a gazdaság növekedési ütemét.

A munkanélküliek aránya a mostani 10 százalékról 11-12 százalékra mehet fel. "Szlovákia gazdasága kicsi és nyitott, így nem lehet sziget a háborgó világgazdaság tengerében. Nincs olyan intézkedés, ami segítené megőrizni a gazdasági lendületet. A visszaeső export és a kisebb lakossági fogyasztás óhatatlanul lehúzza az országot" - magyarázta a bankár, aki szerint a recesszió hatására csökken az inflációs nyomás, éves szinten csupán 1,7 százalékos pénzromlással számolnak.